165. obljetnica rođenja Ivana Vučetića

Slika /2023/7/vucetic.jpg

Ivan Vučetić - izumitelj, znanstvenik, autor znanstvenih i stručnih radova, glazbenik, dobrotvor

FOTO I VIDEO: MUP RH

Ivan Vučetić rođen je na Hvaru 20. srpnja 1858. godine. S otoka Hvara odlazi u Argentinu gdje se 1888. kao policijski službenik zapošljava u Središnjem policijskom odjelu u pokrajini Buenos Aires u Argentini.

Stvorio je prvi sustav klasifikacije otisaka prstiju primjenjiv u praksi te uveo deseteroprsno daktiloskopiranje uz evidentiranje počinitelja kaznenih djela, temeljeno na razvrstavanju otisaka prstiju lijeve i desne ruke te posebnim klasifikacijskim oznakama za svaki oblik crteža papilarnih linija.

Njegova postignuća ne samo da su unaprijedila područje kriminalistike, već su imala dubok utjecaj na sigurnost našeg društva. 

Vučetićeva predanost i novi znanstveni pristup, znatno su pridonijeli našem razumijevanju i tumačenju tragova na mjestima zločina.

Uz policijsku i znanstvenu karijeru, uspješno se bavio glazbom, osnovao je prvi policijski orkestar, a bavio se i humanitarnim radom te je za djecu policajaca u Argentini utemeljio humanitarnu udrugu „Kap mlijeka“.

U potpunosti zasluženo, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ministarstva unutarnjih poslova s ponosom nosi njegovo ime.



Katalog Matice iseljenika pogledajte OVDJE

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ svečano je obilježio 70. godina postojanja te 165 godina od rođenja Ivana Vučetića svečanom akademijom koja se održala 19. lipnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 



Također, tom prigodom je tiskana i Monografija u kojoj su predstavljena dosadašnja postignuća Centra, kao i planovi za budućnost.



Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica | Znanost i inovacije