“Alfe” u Osijeku osvojile i u Zagreb donijele dva zlata, tri srebra i broncu

Policijski karate klub “Alfa” dokazao svoju snagu kroz rad, trud i srčanost svojih malih karatašica i karataša na ponos trenera Stefana Cvetanovskog

"U subotu 25. svibnja u Osijeku je održano Prvenstvo Hrvatske za mlađe uzraste u katama pojedinačno i ekipno, a ujedno i Prvenstvo Hrvatske u parakarateu.” – informacija je koja je objavljena na stranici Hrvatskog karate saveza, a koja, na drugi način ispričana može poprimiti sve potrebne elemente bajke s policajcima i djecom-sportašima u glavnim ulogama.

Kako bi sve koji ovo čitaju zainteresirali za ovu priču možemo na samom početku reći da su bili prijavljeni natjecatelji iz ukupno 47 klubova iz cijele Hrvatske, da su svi ostavili “srce na terenu”, ali da oni koji su  po osvojenim medaljama na toj listi  upisani na 1. mjestu, oni čije je ime istaknuto na samom vrhu kao klub koji je 1. u Hrvatskoj, piše:  “Karate klub Alfa”.

“Once upon the time” odnosno “jednom davno”, da budemo točni, radnja zbivanja počinje 1996. godine kada je  pri specijalnoj jedinici policije PU zagrebačke ALFA, osnovan istoimeni karate klub. Teško da je itko tada imao viziju da će upravo to postati klub s najviše osvojenih medalja na Prvenstvu  Hrvatske  za mlađe uzraste u katama 2019. godine i vodeći klub u Hrvatskoj po broju osvojenih zlata u kategoriji Parakarate.

U šest parategorija u kojima se natjecalo ukupno 10 klubova, Alfe su osvojile dva zlata. Stipe se popeo na pobjedničko postolje u kategoriji “Intelektualne poteškoće – mlađi uzrast”, a Toma u kategoriji “Intelektualne poteškoće – junior”.  Znaju svi “Alfisti” koliki je to uspjeh jer uz trenera, treninzi su organizirani na način da im i oni sami pomažu, zajedno s njima  usavršavaju kate i ukazuju na pogreške. Tim pristupom, cijeli klub pridonosi toleranciji različitosti koju pretvaraju u prednost kao što, ujedno, kod mladih postavljaju temelje za izgradnju pozitivnih društvenih vrijednosti.

Taj mali klub, jedan od mnogih u Zagrebu, ako gledamo površno, od samog je početka bio potpuno drugačiji od svih ostalih. To je bio prvi hrvatski policijski športski karate klub, regularno učlanjen u svoje strukovne športske saveze na nivou grada Zagreba i Hrvatske. U samom početku bio je zatvorenog tipa, odnosno članovi su mu bili isključivo policajci Specijalne jedinice policije, da bi se ubrzo potpuno otvorio slobodnim upisima prema građanstvu grada Zagreba. Treninzi su se održavali u sportskoj dvorani MUP-a, kako nekad davno tako i dan danas, a kroz tako “otvorena vrata” provirili su mališani, ali i njihovi roditelji. Provirili, pogledali, počeli trenirati i ostali.  

Na taj način  ujedno se izgradio i odnos povjerenja u policiju. Treninzi i druženja malih karataša, njihovih roditelja s trenerima u prostoru policije u skladu su s modernim načinom  policijskog djelovanja koji se temelji na izgradnji i osnaživanju pozitivnog odnosa zajednice  prema policijskom radu. Karate klub Alfa, na taj način, pridonosi ostvarivanju dvjema naizgled jednostavnim riječima koje imaju svoju veličinu jer objedinjuju sve ono što je zadaća policije, a ciljana skupina su svi naši građani. Te dvije riječi su: “sigurnost i povjerenje”.

“Posebnost”  odnosno riječ “drugačiji” u ovoj bajci pozitivna je ona neka poruka, koja motivira i koju svi članovi togkKluba ponosno ističu.

“Ja treniram tamo u dvorani gdje su policajci”……”moj ti je trener policajac, a jedan je vojnik ”…….samo su neke od rečenica koje članovi karate kluba “Alfa” s veseljem podijele sa vršnjacima u školi. Ne treniraju mnogi u policiji, ali mali Alfaši upravo su na to ponosni i iako su mali, savjesno treniraju, pronalaze zadovoljstvo u usavršavanju vještina raznih KATA, poslušni i disciplinirani svom treneru, a što iz dana u dan na treninzima čudi roditelje koji nikako da kod kuće usavrše  “tu čudesnu tehniku” trenera Stefana….poput pravih policajaca uporni u usavršavanju i timskom radu, povezani sa svakim iz kluba bez obzira na različitosti samo s jednim ciljem: treniraj, pomogni drugom i nikad ne posustaj u otkrivanju  svojih mogućnosti.  
 

Pisane vijesti | Iz policijskih uprava | Društvo i zajednica