Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2011.

Slika topvijesti/2011/Studeni/ovcara.jpg

Danas, 18. studenog, obilježavamo 20. godišnjicu stradanja Grada Vukovara, kada je nakon tromjesečne opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja. Od 1999. godine taj dan se odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovogodišnja obljetnica obilježava se pod sloganom: „Hrabri ljudi“, kojom će se i ove godine na dostojanstven i primjeren način odati počast sudionicima obrane Vukovara - grada simbola samostalne hrvatske države.

Vukovar će danas posjetiti državni vrh Republike Hrvatske, koji će zajedno s 30.000-ak tisuća građana, u koloni sjećanja, pješice proći od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i na taj način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara. Na čelu kolone sjećanja bit će pripadnici 204. vukovarske brigade HV-a i svi drugi sudionici obrane grada.

Spomen na žrtvu Borova naselja bit će 19. studenoga, a 20. studenoga Vukovarci će odati počast stradalima u koncentracijskim logorima i žrtvama masovne grobnice na Ovčari. 

Zbog velikog broja sudionika iz cijele Hrvatske, u cilju što bolje organizacije, obavještavamo sve koji u Vukovar dolaze organizirano autobusima da slijede naputke prometne policije.

Zbog posebne regulacije prometovanja rezervirano je parkiralište za autobuse u neposrednoj blizini tvornice "Borovo" u Borovu naselju, od kud će svi sudionici programa obilježavanja biti prevezeni gradskim javnim prijevozom do Opće bolnice i središta grada. Nakon svečanog mimohoda, od Opće bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, za sve sudionike organiziran je povratak do središta grada i parkirališta za autobuse u Borovu naselju, isključivo gradskim javnim prijevozom.

Što se dogodilo prije 20 godina?

Dana 18. studenoga 1991. godine nakon tromjesečnog otpora slomljen je otpor oko 1.800 hrvatskih branitelja Vukovara.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih više od 2.500, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 306 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

U Škabrnji je 18. studenog 1991. bio prvi dan srpske okupacije te su ubijena 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Hvala herojima Vukovara!



Pisane vijesti