Dopuna priopćenja o akciji Koridor

Slika /2023/4/vanjska granica Marko mrkonjnić Pixsell.jpg

Za provjere četiri konkretna događaja, pod pretpostavkom da su podaci koje smo zaprimili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale su u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja

FOTO: Ilustracija

Izvješćujemo javnost da je novinarka Nove TV nakon zaprimanja našeg odgovora, a kojeg smo ranije objavili na postavljena pitanja u ime „ konzorcija reporterki i reportera Lighthouse Reportsa, Der Spiegela, Nove TV, tjednika Novosti, portala Telegram i ORF-a“, dostavila dopunu upita u kojem traži podatke o detaljima postupanja prema migrantima u četiri odvojena slučaja i to tri događaja iz 2019. godine i jedan događaj iz 2020. godine. 
 
U interesu javnosti objavljujemo odgovor koji joj je upućen i to kako slijedi: 

Poštovana,
 
u odnosu na dopunu Vašeg upita koji se odnosi na četiri konkretna događaja, možemo potvrditi da je svaki događaj evidentiran u službenim evidencijama ovoga Ministarstva.
 
Kako navodite, raniji upit za ova četiri događaja dostavili ste nam 27. ožujka i zamolili odgovor u što skorijem roku. U našem odgovoru naglasili smo Vam brojnost postupanja u razdoblju od Vašeg interesa za konkretne događaje:
 
„… možemo potvrditi iznimno puno događaja s nezakonitim migrantima u tome razdoblju na području Policijske uprave primorsko - goranske, odnosno na području policijskih postaja koje su teritorijalno nadležne u događajima koje navodite. Tijekom kolovoza 2019. godine evidentirali su 642 postupanja, a u studenom 2019. godine 558 postupanja, dok je tijekom veljače 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano 100 postupanja u kojima su nezakoniti migranti ili izražavali namjeru za traženjem međunarodne zaštite ili su, sukladno Direktivi o povratku, dobili Rješenja o povratku i napuštanju EGP.“
 
Dakle, za provjere pojedinosti u četiri konkretna događaja iz Vašeg upita, pod pretpostavkom da su podaci koje ste nam dostavili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale su u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja.
 
Vjerujemo da ćete se složiti da provjera 1300 događaja iziskuje dodatno vrijeme, uz obavljanje redovnih poslova stručnih službi.
 
Slobodni smo Vas izvijestiti kako je provjerama utvrđeno, dakle u sva četiri slučaja koja problematizirate prema osobama/migrantima je proveden postupak sukladno Zakonu o strancima te su im izdana rješenja na temelju kojih su bili u obvezi napustiti Europski gospodarski prostor, jer nitko od njih nije iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.
 
Među navedenim osobama bio je 31 maloljetnik bez pratnje prema kojima je postupano sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, te su smješteni u domove za djecu, a za daljnje postupanje prema njima nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 
Jednako tako, jednom migrantu je zbog zdravstvenih problema pružena i liječnička pomoć.
 
Zaključno Vas obavještavamo kako, sukladno raspoloživim informacijama, niti jedna od ovih osoba nije napustila Europski gospodarski prostor, a da bi o tome obavijestila policiju ili hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a kako im je u izdanom rješenju i naloženo.
 
Za pretpostaviti je kako su se nastavili nezakonito kretati u ciljne države članice EU, kao i tisuće drugih koji su na isti način zlouporabili najblažu mjeru Direktive o povratku i odredbe Zakona o strancima.
 
Međutim, budući je prema svim osobama koje navodite proveden zakonom propisani postupak te je u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) raspisano upozorenje u svrhu vraćanja, druge države članice, ukoliko ih zateknu, imaju tu informaciju i mogu izvršiti rješenje koje je izdalo ovo Ministarstvo.

Priopćenja | Krijumčarenje