Državni proračun oštetili za više od 2 milijuna kuna

Slika ILUSTRACIJE/novac1.jpg

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje talijanskih državljana (65, 54 i 53 godine) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji s Područnim uredom Porezne uprave u Rijeci, dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje talijanskih državljana (65, 54 i 53 godine) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Utvrđeno je da je 53-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Rijeke u srpnju 2008. godine s drugim trgovačkim društvom iz Rijeke zaključila Ugovor o prijenosu nekretnine. Pri tom je u mjesečnoj prijavi poreza propustila iskazati obvezu poreza na dodanu vrijednost i izdati račun za prijenos nekretnine u drugo trgovačko društvo. Na ovaj način je neistinito prikazala stanje i kretanje sredstava, a svojoj tvrtki s osnova iskorištenog pretporeza prilikom kupnje nekretnina pribavila protupravnu imovinsku korist od  936 280,85 kuna.

Utvrđeno je i kako je 65-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva iz Rijeke, u dogovoru i na poticaj 54-godišnjaka (član uprave drugog trgovačkog društva) naknadno, u prosincu 2008. godine, izdao račun za nekretnine s iskazanim iznosom poreza na dodanu vrijednost. Međutim, iskazani iznos poreza na dodanu vrijednost nije prikazao u mjesečnoj prijavi, niti je podnio prijavu poreza na dodanu vrijednost na propisanom obrascu za 2008. godinu, što je bio dužan učiniti. Na ovaj je način drugom trgovačkom društvu iz Rijeke (stjecatelju nekretnina) omogućio pribavljanje protupravne imovinske koristi od 1 244 421,93 kune s osnova iskorištenog pretporeza po primljenom računu.

Ovim kaznenim djelima državni je proračun oštećen za 2 180 702,78 kuna.

Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci kazneno je prijavljeno troje talijanskih državljana, dok je jedno trgovačko društvo iz Rijeke kazneno prijavljeno sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.



Pisane vijesti