Forenzika na 14. festivalu znanosti

Slika topvijesti/2016/travanj/for_gal2.jpg

Festival znanosti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ obogaćen je aktivnostima djelatnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.  

Fotowww.forenzika.hr

U godini u kojoj obilježavamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakespearea, program 14. festivala znanosti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu obogaćen je i aktivnostima djelatnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
U nastavku dugogodišnje znanstvene suradnje s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 20. travnja je održana  forenzična radionica pod vodstvom prof. dr. sc. Maje Popović i načelnika Centra doc. dr. sc. Gordana Mršića.

 

Što rade, čime se bave i s kojim problemima se forenzičari svakodnevno susreću, kroz zanimljivu preventivno-edukativnu radionicu predstavili su djelatnici Centra Daniela Dekanić, Adela Makar i Zdenko Mindum.
Forenzična znanost, rad Centra, vrste vještačenja koje se u njemu obavljaju, način nastanka, pronalaska, izuzimanja te vještačenje pojedinih vrsta tragova prisutnima su prezentirali na pristupačan i jednostavan način.
 

Posjetitelji su nakratko i sami mogli biti forenzičari te se okušati u pronalasku i izuzimanju otisaka prstiju, bioloških tragova i u drugim forenzičnim poslovima. S obzirom na popularnost i brojnost CSI televizijskih serija, interesa i pitanja nije nedostajalo.

Zajedno s forenzičarima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, prof. dr. sc. Petar Džaja i doc. dr. sc. Krešimir Severin s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održali su predavanje pod nazivom „Forenzika: Povijest i umjetnost u veterinarskoj znanosti“.

 



Pisane vijesti