Francuski veleposlanik u posjeti Ministarstvu unutarnjih poslova

Slika topvijesti/2017/travanj/11-04-000.jpg

Nj. E. Phillipe Meunier, veleposlanik Francuske Republike, danas je nastupno posjetio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića u sjedištu Ministarstva u Zagrebu. 

Nj. E. Phillipe Meunier, veleposlanik Francuske Republike, danas je nastupno posjetio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića u sjedištu Ministarstva u Zagrebu.

Četiri važne teme koje su dominirale nastupnim posjetom bile su krijumčarenje ljudima, problem radikalizacije društava u Europskoj uniji, tehnički problemi kod implementacije Uredbe (EU) 2017/458 Europskog parlamenta te generalna sigurnost građana Unije. Ministar Orepić naglasio je kako je sigurnost prvo i osnovno javno dobro sviju građana Europske unije.
 

Izdvojio je i iznimne napore hrvatske policije kod zadovoljavanja tehničkih uvjeta na vanjskim granicama Unije jer Republika Hrvatska  čim skorije želi postati dio Schengenskog prostora koji trenutačno obuhvaća područja 26 europskih zemalja.
Veleposlanik Meunier izjavio je kako je Francuska Republika svjesna hrvatskih  napora kod provođenja sustavnih graničnih kontrola jer navedeno, između ostalog, utječe i na francuske državljane koji su na osmom mjestu po broju posjeta Republici Hrvatskoj.
Također, francuska policija i žandarmerija surađuju s Ravnateljstvom policije na temelju Akcijskog plana Hrvatsko-francuskog partnerstva 2014.-2017., potpisanog na razini dviju vlada.
Obje se države slažu kako je potrebno učiniti sve da se gužve i čekanja na granicama smanje, a da se pri tom očuva sigurnost EU-a. Francuski veleposlanik obećao je priključiti se naporima koje Hrvatska zajedno s nekolicinom država u regiji poduzima po pitanju odgode provođenja predmetne Uredbe do listopada ove godine.

Francuska i Hrvatska ulagati će daljnje napore na rješavanju zajedničkih izazova koji uključuju prvenstveno  borbu protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma te pitanje krijumčarenja ljudi.  Ministar Orepić naglašava kako je izuzetno važno krijumčarenje ljudima odvojiti od migrantske krize. Pojedinci koji bivaju zatečeni u postupku krijumčarenja ljudi  zatraže azil, što je zapravo zloupotreba mehanizma azila. Stoga apelira na uvođenje zakonskih okvira koji bi to dvoje jasno razdvojili. Francuska je Republika u tom kontekstu značajan partner koji ima autoritet te zajedno s Republikom Hrvatskom može doprinijeti rješavanju aktualnih sigurnosnih pitanja.



Pisane vijesti