Hrvatska policajka u utrci s Olimpijskom bakljom

Hrvatska policija sudjelovat će u utrci s Olimpijskim plamenom za Svjetske olimpijske igre Specijalne olimpijade (Law Enforcement Torch Run for Special Olympics International) koja se ove godine održava u Abu Dhabiju

Utrka s Olimpijskim plamenom za Svjetske olimpijske igre Specijalne olimpijade (Law Enforcement Torch Run for Special Olympics International) održavat će se od 1. do 16. ožujka u Abu Dhabiju. Hrvatsku policiju predstavljat će policijska službenica Maja Krajcar s Policijske akademije kojoj je ovo već drugo sudjelovanje u ovoj utrci međunarodnog karaktera. Njeno prvo sudjelovanje bilo je 2015. godine kada je hrvatska policija prvi puta sudjelovala u ovoj humanitarnoj utrci.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske surađuje sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske pružajući potporu sportašima s intelektualnim poteškoćama organiziranjem i sudjelovanjem u brojnim sportskim aktivnostima od 2014. godine.

Law Enforcement Torch Run (LETR) međunarodni je pokret policijskih organizacija koji danas obuhvaća više od 40 zemalja svijeta, s ciljem promicanja svijesti o potrebi prihvaćanja i uključivanja osoba s intelektualnim  teškoćama u zajednicu te pružanja podrške da se kroz sportske aktivnosti  što više uključe u svakodnevne aktivnosti i da se podigne kvaliteta njihovog života i članova njihove obitelji.

Međunarodni pokret  LETR ima početke u 1981. godini, a pokrenuo ga je šef policije u Wichiti (Kansas) Richard LaMunyon čija je zamisao bila da policijski službenici u ulozi čuvara Olimpijskoga plamena – simbola nade pruže potporu Specijalnoj olimpijadi u razvijanju svijesti o prihvaćanju osoba s intelektualnim teškoćama.

Njegovu ideju prihvatilo je Međunarodnom udruženju šefova policije (International Association of Chiefs of Police (IACP) te je od tada nositelj pokreta u koji se mogu uključiti sve organizacije koje imaju ulogu zaštite u društvu (policajci, vatrogasci, pravosudni policajci, vojnici, službe spašavanja i sl.). Najbrojniji članovi pokreta su policijski službenici.

Utrka će završiti svečanim otvaranjem Olimpijskih igara i paljenjem Olimpijske vatre.

Policijski službenici organizirani su u 10 timova, koji su tijekom priprema za Olimpijske igre prikupljali sredstva za sportaše Specijalne olimpijade. Tim koji prikupi najviše sredstava ima čast biti u završnoj utrci na samoj ceremoniji otvorenja.

Prikupljena sredstva usmjeravaju se nacionalnom programu Specijalne olimpijade svakog sudionika. Na ovim igrama natjecat će se 13 sportaša Specijalne olimpijade Hrvatske.

Sredstva se prikupljaju uplatom proizvoljnog iznosa putem linka koji je oformljen za svakog sudionika LETR-a, a mogu se uplatiti do 14. ožujka.

Link za LETR Hrvatska je: https://app.mobilecause.com/vf/SOLAR/MajaKrajcar

Pisane vijesti | Društvo i zajednica