Hrvatski dani sigurnosti – „Partnerstvo za sigurnost“

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je danas, 5. prosinca, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, 12. Hrvatske dane sigurnosti koji, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), okupljaju menadžere sigurnosti iz javnog, korporativnog i akademskog sektora.

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je danas, 5. prosinca, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, 12. Hrvatske dane sigurnosti koji, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), okupljaju menadžere sigurnosti iz javnog, korporativnog i akademskog sektora, a ove godine na njima sudjeluju i predstavnici nacionalnih asocijacija menadžera korporativne sigurnosti Slovenije, Srbije i Makedonije.

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić u svom je uvodnom obraćanju zahvalio Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama, odnosno Ravnateljstvu policije i Ministarstvu unutarnjih poslova za doprinos koji su pružili nacionalnoj kampanji Dan bez mobitela u prometu, koja danas prigodno i završava. Uz to, napomenuo je kako su Udruga menadžera sigurnosti i Ravnateljstvo policije otvorili dijalog oko pronalaska modaliteta institucionalnog, formaliziranog partnerstva, kojim bi se po sigurnosnim pitanjima policija i koorporativni sektor povezali još i više, a najavio je i otvaranje dijaloga s Visokom policijskom školom i Policijskom akademijom o obrazovanju menadžera unutarnje sigurnosti. Na kraju obraćanja, predsjednik HUMS-a Ostojić proglasio je direktora Zaklade Konrad Adenauer u Republici Hrvatskoj Michaela Langea počasnim članom HUMS-a, na čemu je direktor Zaklade Lang zahvalio, kao i na petogodišnjoj odličnoj suradnji Zaklade i Udruge menadžera sigurnosti.

I ministar Božinović u svom se uvodnom obraćanju osvrnuo na otvaranje dijaloga o partnerstvu između policije i sigurnosnih sustava u poslovnoj zajednici, no u toj je temi istaknuo skorašnje ustrojavanje Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, koje će u svojoj nadležnosti imati brigu o prirodnim i tehničko-tehnološkim opasnostima i rizicima. Kako su to rizici koji, kako je naglasio, umnogome mogu umanjiti i korporativnu sigurnost,  ministar je okupljene pozvao da se pridruže radu Hrvatske platforme za smanjenje rizika, koja će svoje djelovanje intenzivirati kroz novo Ravnateljstvo civilne zaštite, a svoj core business usmjeriti na prevenciju i smanjivanje rizika, odnosno na povećanje sigurnosti zajednica i tvrtki.

Osim toga, kao čelnik resora koji brine o sigurnosti, ministar Božinović je naglasio: „Razvojem suvremenih tehnologija, modernizacijom i napretkom naših društava, proširio se spektar rizika i ugroza - sigurnost je postala prioritet u svakodnevnom životu i poslovanju. Spoznaja o tome prerasla je državnu i javnu sferu. Suvremeno doba zahtijeva jedinstven, koordiniran i sustavan pristup pitanjima sigurnosti. U okolnostima u kojima su rizici često nepredvidljivi, sigurnost nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već je to interes cjelokupne zajednice, gradskih i općinskih vlasti, gospodarskih subjekata, civilnog društva i, u konačnici, samih građana. … Stoga je jačanje otpornosti države i društva na suvremene sigurnosne izazove naša zajednička zadaća i temelj uspjeha na ovom području.“ spomenuvši kako je mišljenja da je svojevrsni, opći konsenzus oko toga već stvoren i da se sigurnost sve više percipira kao polazište naših društvenih aktivnosti i nastojanja, što dokazuje i ovaj susret, a posebno naziv njegove glavne teme - Partnerstvo za sigurnost.

„I sutrašnji događaj – 3. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti, svjedoči da postoji spoznaja o ulozi sigurnosti u životu neke zajednice. I o tome da svi dionici – od državne i lokalne vlasti, preko znanstvene zajednice, pa sve do stručnjaka raznih profila iz privatnog sektora – imaju važnu ulogu u izgradnji i jačanju sigurnosti.“ nastavio je ministar Božinović te iskoristio priliku i još jednom u javnom diskursu ponovio kako su do kraja siječnja 2019. godine za dobivanje sredstava EU otvorene prijave inovativnih projekata zaštite javnih prostora urbanih sredina, što za cilj ima ukloniti slabosti uočene tijekom terorističkih napada po europskim urbanim središtima, u kojima su napadači upravo otvorenost prostora pretvorili u svoju prednost, što im ne smijemo i nećemo dopustiti, zaključio je ministar Božinović.

Nakon pozdravnih govora predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti uručio je ministru Božinoviću zahvalnicu HUMS-a, kao posebno priznanje za njegov doprinos u promociji i razvoju njihove nacionalne kampanje Dan bez mobitela u prometu.

Uz zahvalnicu, ministru je uručena i fotografija njegova potpisivanja obveznice tijekom promocije nacionalne kampanje 2017. godine, nakon čega je ministar Božinović i sam, u sklopu svečane dodjele nagrada koja je uslijedila, u ime organizatora uručio nagradu predsjedniku Uprave Odašiljača i veza Mati Botici, za prvonagrađeni, najbolji projekt poslovnog sektora u ostvarenju sigurnosti zajednice – Inteligentni sustav video nadzora i ranog detektiranja šumskih požara, dok je nagradu za najbolji projekt u kategoriji lokalne i područne samouprave Gradu Ludbregu uručio dekan Visoke policijske škole, Krunoslav Borovec.  

Pisane vijesti | Društvo i zajednica