II. sastanak čelnika mediteranskih zemalja EU održan u Rimu

Slika topvijesti/2018/02_veljaca/hermes_txt.jpg

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi. 

Foto: MUP

Drugi po redu sastanak u okviru talijanske inicijative „E.R.Me.S.“ (European Relationship for Mediterranean Security“ - Europski odnosi za mediteransku sigurnost) održan je danas  7. veljače, u Rimu, a na njemu je sudjelovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sastanak je održan nastavno na prvi okrugli stol ove talijanske inicijative održan u lipnju prošle godine na Lampedusi na kojem su glavna tema bili pojavni oblici kriminaliteta koji izazivaju najveću društvenu zabrinutost, terorizam i nezakonite migracije na području zemalja EU. S obzirom na aktualne teme iz područja sigurnosti, ali i sudjelovanja visoko rangiranih predstavnika policija, prvi je sastanak izazvao veliku pozornost stručne, ali i široke javnosti unutar Europske unije. Stoga  su na ovogodišnjem sastanku pored čelnika policija mediteranskih zemalja Europske unije, sudjelovali i čelnici sigurnosno – obavještajnih agencija tih zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Malta, Italija, Cipar, Grčka, Slovenija i Hrvatska).

Središnja tema ovogodišnjega sastanka bila je:„Predstavljanje nacionalnih iskustava u području zajedničkog dijeljenja / razmjene informacija između tijela za provedbu zakona i sigurnosno - obavještajnih zajednica na planu prevencije i borbe protiv međunarodnog terorizma“. U svom obraćanju inozemnim kolegama policijske i sigurnosno – obavještajne zajednice glavni ravnatelj Milina iznio je dvije glavne značajke današnjeg terorizma: prilagodljivost kao primarnu karakteristiku terorizma koja se očituje u tendenciji vrlo brzog razvoja te prilagodljivosti novim društvenim okolnostima i razvitku novih pojavnih oblika.Internacionalnost terorizma kao druga njegova bitna značajka koja se očituje u činjenici da ključ širenja radikalnih ideologija i svoga djelovanje teroristi pronalaze upravo u iskorištavanju i zlouporabi modernih komunikacija čime je omogućeno brzo širenje poruka u virtualnom prostoru.

„Pretpostavka za učinkovit protuteroristički sustav svake razvijene države mora biti, osim tradicionalnog reaktivnog pristupa, dominantna usmjerenost na proaktivno i preventivno djelovanje. Jedino na taj način mogu se stvoriti uvjeti za pravovremeno uklanjanje „povoljnih“ uvjeta za nastanak, razvitak i održanje terorizma.“- istaknuo je glavni ravnatelj.

U kontekstu suočavanja i borbe Republike Hrvatske s prijetnjom terorizma naveo je značajnu ulogu policije koja ulaže napore u stalni razvoj protuterorističkih kapaciteta ka održanju potrebnih standarda. Strateški i operativni dokumenti na nacionalnoj razini, međuagencijska suradnja u kojoj je posebno istaknuo važnost suradnje sa obavještajnom zajednicom u razmjeni operativnih saznanja, planiranju zajedničkih aktivnosti, ali i uključenost jedne i druge strane u zasebne aktivnosti samo su neki od alata kojima hrvatska policija osigurava visok stupanj sigurnosti. U tom kontekstu glavni ravnatelj je naveo i Zakon o Domovinskoj sigurnosti koji je donesen radi snažnijeg proaktivnog djelovanja svih nadležnih agencija jer: „Naša zajednička sigurnost je nedjeljiva pa tako treba biti i naše djelovanje.“

Učinkovita razmjena informacija, snažna koordinacija, zajedničko djelovanje u represivnom i proaktivnom djelovanju kako nacionalnih dionika tako i država članica samo su neke od poruka koje je glavni ravnatelj istaknuo u svom obraćanju.



Pisane vijesti