Jača schengenska zona

Slika topvijesti/2018/06_lipanj/konferencija Dubrovnik.jpg

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina sudjelovao je danas 1. lipnja na konferenciji „Stronger Schengen Area“ organiziranoj u Dubrovniku

Foto: MUP

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina sudjelovao je danas 1. lipnja na konferenciji „Stronger Schengen Area“ organiziranoj u Dubrovniku. Pored glavnog ravnatelja policije prisutnima se, putem video linka, obratio i povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulus te potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica.U svom obraćanju ravnatelj Milina istaknuo je važnost schengenskog informacijskog sustava kao glavnog alata za suradnju policija schengenskih zemalja u kojem se objavljuju podaci o osobama i predmetima koje se potražuju. Govoreći o učinkovitosti sustava, naglasio je da se radi o sustavu kojeg  koristi preko milijun korisnika, sadrži 80 milijuna podataka, a putem kojeg se godišnje izvrši gotovo 4 milijarde provjera i pronađe preko 200 tisuća traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.

Naglasio je da se Republika Hrvatska spojila na SIS 27. lipnja 2017. godine i da je od početka uporabe hrvatska policija pronašla preko 12 tisuća potražnih osoba, vozila, isprava i predmeta, što je za državu poput Hrvatske izniman rezultat, značajno veći od europskog prosjeka, što je s odobravanjem prepoznala i Europska komisija. Osim što je time ispunila važan uvjet za članstvo Republike Hrvatske u Schengenu, primjenom SIS-a zaštita naše vanjske granice, učinkovitost hrvatske policije i sigurnost hrvatskih građana, a time i Europske unije, u cjelini podignuta je na znatno višu razinu.

Na kraju je naglasio odlučnost Republike Hrvatske da do kraja 2018. godine ispuni sve preostale tehničke uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, što podrazumijeva dovršetak infrastrukturnih radova te nastavak kapacitiranja i obuke pripadnika granične policije.

O specifičnosti graničnog prostora na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske govorio je načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević, naglasivši da je cijelo područje Policijske uprave zapravo granično područje sa specifičnostima pod koje je naveo tzv. Neumski koridor, Ulicu Marka Marulića u Metkoviću i morsku granicu u blizini poluotoka Prevlake. Također je istaknuo dobru infrastrukturnu opremljenost i obučenost pripadnika granične policije, što u konačnici rezultira dobrim rezultatima i sigurnom južnom granicom. 



Pisane vijesti