Konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana

Slika ILUSTRACIJE/oruzje_i_streljivo_ilustracija.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesen je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana koji je upućen Hrvatskome saboru na drugo čitanje.

Time se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi Direktiva (EU) 2017/853 Europskog Parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. godine o izmjeni Direktive Vijeća 91/477/EEZ kojom se uređuju postupci nabave i registracije oružja i produženja roka valjanosti isprava o oružju tenačin postupanja s oružjem i streljivom koje građani nabavljaju za civilne potrebe odnosno radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti (samoobrane).

Ministar je tom prilikom rekao kako se ovim prijedlogom Zakona pojednostavljuje i ubrzava procedura koja se provodi povodom zahtjeva građanina za izdavanje odobrenja za nabavu vatrenog oružja. Dodao je kako se više ne provode operativne provjere od strane policijskih službenika kojima se utvrđivalo postoje li neke druge okolnosti koje ukazuju na mogućnost zlouporabe oružje s obzirom da su znatno produžavale trajanje postupka, a obično se nisu prikupile značajne informacije.

Navedenim Zakonom se tako propisuje da policijski službenici neće u stambenim prostorima osobe koja nabavlja oružje provjeravati ima li osoba osigurane uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja nego će osoba o tome dati izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću prilikom podnošenja zahtjeva za nabavu oružja, a ako se naknadno utvrdi suprotno protiv nje će se provesti odgovarajući postupci i oduzeti oružje. Samo u slučaju sumnje policijski službenik će u stambenom ili drugom prostoru u kojem se oružje drži provjeriti neposrednim opažanjem ima li osoba osigurane uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja.

Prijedlogom Zakona prilikom nabave oružja građanin će morati priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja, ali nakon toga neće morati ići na zdravstvene preglede svakih pet godina kao do sada, nego će zdravstveni pregled ponovno morati obaviti kada navrši 70 godina, a nakon toga će na pregled morati ići svakih pet godina.Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja, građanin morati dati podatke o svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a policijska uprava ili postaja će izvijestiti izabranog liječnika o osobama kojima je izdan oružni list. Na temelju te obavijesti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite morat će izvijestiti policijsku upravu ili postaju o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja.

Također, policijska uprava ili postaja odbit će izdati oružni list za oružje za koje se ne može dokazati podrijetlo, koje prije stavljanja u promet nije obilježeno i označeno onako kako to zahtijeva Direktiva o nadzoru nabave i posjedovanja oružja, te ako oružje nije tehnički ispravno ili je dotrajalo ili neuporabljivo. 



Pisane vijesti