KRIMINALISTIČKA OBRADA VEZANA ZA ŠVERC KAVE

Dana 06. prosinca 2002. godine službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji sa USKOKO-om i Poreznom upravom, područni ured Zagreb proveli su i dovršili kriminalističku obradu zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta nad ukupno 14 punoljetnih državljanina RH, u dobi od 25 - 50 godina. Za kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenog djela prijavljeno je ukupno 13 osoba, koje su u okviru djelovanja unutar organizacije počinile 24 kaznena djela, i to: izbjegavanje carinskog nadzora, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Jedna osoba službenik Carinske uprave prijavljena je poradi kaznenog djela nesavjestan rad u službi. Sveobuhvatna kriminalistička obrada započeta je u srpnju ove godine kada je na području Sesveta pronađeno skladište s većom količinom sirove kave, za koju vlasnik nije posjedovao relevantnu dokumentaciju o podrijetlu, načinu nabavke i uvozu u Republiku Hrvatsku. U daljnjem tijeku poduzet je cijeli niz operativnih mjera i radnji, te nadzora u suradnji s Poreznom upravom, Područni ured Zagreb. Obradom je utvrđeno da su dvije od 14 prijavljenih osoba organizirale više nepoznatih osoba radi krijumčarenja u Republiku Hrvatsku najmanje 1.029600 kg sirove kave, nabavne vrijednosti od oko 12.015.826,10 kn i druge robe, dok su za legalizaciju tako prokrijumčarene robe organizirale grupu od 11 osoba koje su osnivale tvrtke s ciljem prikazivanja fiktivnog prometa preko žiro računa između sebe. Na taj način oštećen je Državni proračun za iznos od cca 5,500.000,00 kn na ime neplaćenih trošarina, za iznos od 5.069.909,26 kn, na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost i za iznos na ime neplaćenih carinskih pristojbi koji do danas nije utvrđen. Od ukupno prokrijumčarene sirove kave u Republiku Hrvatsku pronađeno je i zapljenjeno 140.106 kg sirove kave. Obzirom da nije poduzet dužni carinski nadzor protiv jednog službenika Carinske uprave podnesena je kaznena prijava radi spomenutog kaznenog djela nesavjesnog rada u službi. Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu prepraćeno je 5 prijavljenih osoba, 6 osoba trenutno je nedostupno policiji, jedna osoba od ranije se nalazi u Istražnom zatvoru, a jedna osoba prijavljena je redovnim putem. Također, redovnim putem podnesena je kaznena prijava protiv službenika Carinske uprave za kazneno djelo nesavjestan rad u službi. Službenici PU zagrebačke u suradnji s USKOK-om i nadalje nastavljaju kriminalističku obradu za spomenuta kaznena djela, te se poduzimaju mjere radi uhićenja osoba koje trenutno nisu dostupne policiji, a dovedene su u vezu s ovim kaznenim djelima.

Dana 06. prosinca 2002. godine službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji sa USKOKO-om i Poreznom upravom, područni ured Zagreb proveli su i dovršili kriminalističku obradu zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta nad ukupno 14 punoljetnih državljanina RH, u dobi od 25 - 50 godina.
Za kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenog djela prijavljeno je ukupno 13 osoba, koje su u okviru djelovanja unutar organizacije počinile 24 kaznena djela, i to: izbjegavanje carinskog nadzora, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Jedna osoba službenik Carinske uprave prijavljena je poradi kaznenog djela nesavjestan rad u službi.
Sveobuhvatna kriminalistička obrada započeta je u srpnju ove godine kada je na području Sesveta pronađeno skladište s većom količinom sirove kave, za koju vlasnik nije posjedovao relevantnu dokumentaciju o podrijetlu, načinu nabavke i uvozu u Republiku Hrvatsku. U daljnjem tijeku poduzet je cijeli niz operativnih mjera i radnji, te nadzora u suradnji s Poreznom upravom, Područni ured Zagreb.
Obradom je utvrđeno da su dvije od 14 prijavljenih osoba organizirale više nepoznatih osoba radi krijumčarenja u Republiku Hrvatsku najmanje 1.029600 kg sirove kave, nabavne vrijednosti od oko 12.015.826,10 kn i druge robe, dok su za legalizaciju tako prokrijumčarene robe organizirale grupu od 11 osoba koje su osnivale tvrtke s ciljem prikazivanja fiktivnog prometa preko žiro računa između sebe. Na taj način oštećen je Državni proračun za iznos od cca 5,500.000,00 kn na ime neplaćenih trošarina, za iznos od 5.069.909,26 kn, na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost i za iznos na ime neplaćenih carinskih pristojbi koji do danas nije utvrđen.
Od ukupno prokrijumčarene sirove kave u Republiku Hrvatsku pronađeno je i zapljenjeno 140.106 kg sirove kave.
Obzirom da nije poduzet dužni carinski nadzor protiv jednog službenika Carinske uprave podnesena je kaznena prijava radi spomenutog kaznenog djela nesavjesnog rada u službi.
Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu prepraćeno je 5 prijavljenih osoba, 6 osoba trenutno je nedostupno policiji, jedna osoba od ranije se nalazi u Istražnom zatvoru, a jedna osoba prijavljena je redovnim putem.
Također, redovnim putem podnesena je kaznena prijava protiv službenika Carinske uprave za kazneno djelo nesavjestan rad u službi.
Službenici PU zagrebačke u suradnji s USKOK-om i nadalje nastavljaju kriminalističku obradu za spomenuta kaznena djela, te se poduzimaju mjere radi uhićenja osoba koje trenutno nisu dostupne policiji, a dovedene su u vezu s ovim kaznenim djelima.

Stranica