Kruljac i Svatoš vratili se iz Haitija

Slika topvijesti/godina2010/studeni/svatos_kruljac_tx_DSC_3811.jpg

Iz UN-ove mirovne misije MINUSTAH na Haitiju, nakon isteka mandata od 18 mjeseci vratio se policijski službenik Igor Kruljac, pripadnik Specijalne policije ATJ lučko i Tihomir Svatoš, pomoćnik načelnika 1. Postaje prometne policije PUZ-a, 

Foto: MUP

Danas, 8. studenoga, policijski službenici Igor Kruljac,pripadnik Specijalne policije ATJ lučko i Tihomir Svatoš, pomoćnik načelnika 1. Postaje prometne policije PUZ-a, vratili su se u Zagreb iz  UN-ove mirovne misije MINUSTAH na Haitiju, nakon isteka mandata od 18 mjeseci.

Kruljac i Svatoš u Hrvatsku su se trebali vratiti krajem svibnja ove godine nakon isteka mandata od godinu  dana.  Međutim, nakon razornog potresa koji je 12. siječnja  pogodio ovu siromašnu, daleku karipsku zemlju, na njihovu inicijativu, a u dogovoru s Upravom za europske integracije i međunarodne odnose, Odjelom za mirovne misije, njihovim obiteljima te matičnim jedinicama: zapovjedništvom Specijalne policije ATJ Lučko i 1. Postajom prometne policije PUZ-a  dobili su produženje mandata za šest mjeseci kako bi pomogli lokalnim vlastima u spašavanju života unesrećenima u potresu.

Nakon potresa na Haitiju  Kruljac i Svatoš, kojima je ovo prva mirovna misija u karijeri, radili su u „Close protection teamu“  gdje su osiguravali novog šefa policije UN-a, generala Gerarda Chaumonta zajedno sa kolegama iz Srbije, Francuske i Španjolske. Dužnost im je bila brinuti za njegovu sigurnost te ga pratiti  i osiguravati  tijekom svih njegovih aktivnosti od jutra do završetka radnog dana.  

Podsjetimo, Vijeće Sigurnosti UN-a usvojilo je 30. travnja 2004. Rezoluciju kojom se uspostavlja šestomjesečna mirovna misija na Haitiju MINUSTAH. Mirovna operacija MINUSTAH sastavljena je od dviju komponenata: civilne, koju čini do 1 622 pripadnika civilne policije, uključujući savjetnike i vojne komponente, koju sačinjava do 6 700 vojnika. Mandat mirovne operacije odnosi se na uspostavu sigurnost i stabilnost u zemlji, zaustavljanju nasilja i uspostavi uvjeta za održavanje demokratskih izbora, koji su do sad nekoliko puta otkazivani te potpori aktivnostima vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Uloga policije je izgradnja policijskog sustava i rekonstrukcija civilnog društva u zemlji.



Pisane vijesti