Ministar Božinović i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark L. Fleming na svečanoj primopredaji obnovljenog smještajnog kapaciteta Policijske akademije

Tom prilikom, ministar Božinović i otpravnik Fleming otkrili su spomen ploču u sjećanje na nedavno preminulog voditelja programa u AMIC-u Dana Chucka Lewisa, koji je uvelike omogućio realizaciju projekta

FOTO: MUP

Danas, 27. rujna 2021. godine, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, zajedno s otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u RH, Markom L. Flemingom, prisustvovao je svečanoj primopredaji obnovljenog smještajnog kapaciteta na Policijskoj akademiji.

Inicijativa obnove kapaciteta Policijske akademije sredstvima Europskog zapovjedništva Sjedinjenih Država (EUCOM) započela je još 2017. godine, a u rujnu 2020. godine, temeljem javnog natječaja, financijska sredstva dodijeljena su Technology Management Company.
Za vođenje projekta bio je zadužen Centar za upravljanje akvizicijama i integraciju zračnih snaga Sjedinjenih država – AMIC.

Natječajem u vrijednosti nešto većoj od 1.5 milijuna USD predviđena je obnova u dvije faze:
  • obnova 2. kata i  djelomično opremanje– vrijednost ugovora: 724.073 USD
  • obnova tri učionice Visoke policijske škole – vrijednost ugovora: 681.876 USD

Zbog oštećenja uzrokovanih zagrebačkim potresom na zgradi Visoke policijske škole, planirani radovi obnove učionica odgođeni su do proljeća sljedeće godine.

Na samom početku, ministar Božinović i otpravnik Fleming svečano su otkrili spomen ploču u sjećanje na Dana Chucka Lewisa, nedavno preminulog voditelja programa u AMIC-u, koji je svojim profesionalizmom, zalaganjem i upornošću omogućio realizaciju projekta.

Nakon otkrivanja spomen ploče te obilaska obnovljenoga smještajnog kata (30 spavaonica za polaznike s zajedničkim prostorijama, kuhinjom i sanitarnim čvorovima) otpravnik poslova Fleming i ministar Božinović dali su izjave za medije.

Gospodin Fleming kazao je da je siguran da će ovaj renovirani kat, kao i nedavna donacija opreme graničnoj policiji, pomoći hrvatskoj policiji, kadetima i sudionicima raznih obuka na Policijskoj akademiji te istaknuo: „Sigurnosna suradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske kamen je temeljac našeg odnosa.“
Naglasio je da ovaj projekt također odražava posvećenost SAD-a Partnership for Education platformi. Policijska Akademija je glavni hrvatski centar za obuku policije i od vitalne je važnosti za uspjeh navedenoga programa.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo što, u danima kada se pripremamo za obilježavanje još jednog Dana policije RH, možemo predstaviti još jedan plod intenzivne suradnje s našim američkim partnerima. Podsjetio je i na 38. FBI NAA Retrainer konferenciju, održanu u Šibeniku, kao i na nedavni završni evaluacijski posjet izaslanstva Ministarstva domovinske sigurnosti glede ulaska Hrvatske u američki program izuzeća od viza.

Zahvalio se Veleposlanstvu SAD-a i Zapovjedništvu američkih snaga u Europi na ovom zajedničkom projektu koji je dokaz izvrsne sigurnosne suradnje između  Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Na Policijsku akademiju dolazit će i policajci iz drugih zemalja, razmjenjivati iskustva, što je pogotovo važno u današnje vrijeme kada smo svjesni da su gotovo svi sigurnosni izazovi više ili manje transgranični, transnacionalni i sve više transkontinentalni.

Ministar Božinović zaključio je: “Suradnja je sve intenzivnija, ispunjena novim sadržajima, ja zahvaljujem našim američkim partnerima na toj suradnji, na našem partnerstvu, na činjenici  da zajednički radimo i nastavit ćemo raditi kako bi svijet u kojem živimo bio bolje i sigurnije mjesto.“
 

Pisane vijesti | Suradnja | Odgoj i obrazovanje