Ministar Božinović na primopredaji 35 vozila nabavljenih putem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa

Isporučena su 34 kombi vozila za očevide prometnih nesreća i jedno specijalno kombi vozilo za prijevoz osoba i motocikala čija je ukupna vrijednost 2.332.380,14 eura

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu je danas, 7. lipnja održana svečana primopredaja 35 vozila nabavljenih putem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Riječ je o isporuci 34 kombi vozila za očevide prometnih nesreća i jednog specijalnog kombi vozila za prijevoz osoba i motocikala, čija je ukupna vrijednost 2.332.380,14 eura.

Navedena vozila će koristiti policijski službenici prometne policije u policijskim upravama i to 30 kombi vozila Volkswagen Caravelle 2.0 TDI DSG, snage motora 150 KW i četiri kombi vozila Mercedes-Benz Vito 119 CDI, s 4x4 pogonom, snage motora 140 KW te jedno kombi vozilo Mercedes-Benz Sprinter 317 CDI, snage motora 125 KW koje će se koristiti na Policijskoj akademiji.

Današnjoj primopredaji prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Nema moderne policije bez moderne opreme. Dobro opremljen policajac najsuvremenijom opremom zasigurno ima snažniji osjećaj sigurnosti i samopouzdanje u obavljanju svog posla“, uvodne su riječi potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića.

„Postavljamo jedan standard ureda koji će biti na licu mjesta i na taj će se način smanjiti i gužve koje nastaju zbog prometnih nesreća, osigurat će se brža protočnost na našim prometnicama. Prema godišnjem izvješću za 2022. godinu, prošle godine smo evidentirali oko 37 milijuna samo inozemnih vozila koja su ušla i prošla kroz Hrvatsku. Iako smo imali 33% posto više vozila s inozemnim registracijskim oznakama u Hrvatskoj, po svim segmentima su hrvatske prometnice bile sigurnije. Dakle, bilo je manje teških prometnih nesreća za oko 12%. Ove godine nastavljamo taj trend“, kazao je ministar Božinović i potom zaključio:

„Hrvatska je specifična zemlja zbog količine prometa i svog tranzitnog položaja, a nakon ulaska u Schengen, to će se povećati i zbog toga je ulaganje u sigurnost prometa na cestama itekako bitno“.

Načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić je otkrio detalje o samim vozilima i opremi koja se u njima nalazi.

„Vozila su također opremljena svjetlosno-zvučnom signalizacijom, dodatnim radnim reflektorom za rad u noćnim uvjetima. Interijer vozila opremljen je za obavljanje administrativnih poslova prilikom obavljanja očevida dok se u tovarnom dijelu, odnosno zadnjem dijelu vozila nalazi namještaj za spremanje opreme prilikom obavljanja očevida“, pojasnio je načelnik Topić.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića te spomenutog načelnika Sektora prometne tehnike Zrinka Topića, primopredaji vozila su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalno-financijske poslove Cvjetko Obradović, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, načelnik Uprave za javni red i sigurnost Dragan Tokić i voditelj Službe prometne policije Josip Mataija.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano putem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa obnavlja vozni park novim vozilima za nadzor brzine u prometu, zatim ophodnim policijskim vozilima, kombi vozilima za očevide prometnih nesreća, specijaliziranim kombi vozilima te motociklima za ophodnju na brzim cestama i autocestama.  Na taj se način osigurava redovna obnova voznog parka prometne policije, a čime se povećava sigurnost rada policijskih službenika te smanjuju troškovi održavanja uslijed povećane eksploatacije vozila na godišnjoj razini.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova je putem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa u 2022. godini provelo postupak javnog natječaja za nabavu 82 vozila ukupne vrijednosti 3.800.440,31 eura. Putem navedene nabave u 2022. godini isporučeno je 12 osobnih vozila za nadzor prometa, potom do sada 35 motocikala, a isporuke se nastavljaju.
 

Pisane vijesti | Nabava