Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktualnim odlukama Stožera te temama iz djelokruga MUP-a

Slika /2021/9/ministar- vlada- 2.9.2021.jpg

„Mjere su donesene u sklopu nastojanja Stožera i Vlade za povratkom u normalu svakodnevnog života i rada, u mjeri u kojoj to epidemiološka struka procjenjuje maksimalno mogućim u danim okolnostima“ - poručio je ministar Božinović

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 2. rujna, održana je 74. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio je kako je od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio pet novih odluka koje stupaju na snagu danas, a primjenjuju se u trajanju do 15. rujna 2021. godine.

Radi se o odlukama koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, obavezno korištenje maski za lice, posebnu organizaciju rada trgovina u prodavaonicama i trgovačkim centrima te organizaciju javnog prijevoza putnika.

Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja dozvoljen je rad ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar zatvorenih dijelova objekta na način da se hrana, piće, napitci i slastice uslužuju isključivo gostima koji sjede za stolovima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radno vrijeme objekata propisano je u trajanju od 6 do 24 sata. Dozvoljeno je usluživanje gostiju i unutar prostora kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje“, pojasnio je ministar Božinović te dodao:

„Iznimno je dopušten rad ugostiteljskim objektima (vrste noćni klub, noćni bar, disco-bar i disco klub iz kategorije „Barovi“) te usluživanje gostiju bez ograničenja radnog vremena, ali samo na otvorenim prostorima uz uvjet da u njihove prostore mogu ući samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. To se odnosi na goste, osoblje, izvođače itd.“.

U zatvorenim prostorima omogućeno je i održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija uz uvjet da sve prisutne osobe posjeduju EU digitalne COVID potvrde. Moguće je i održavanje konferencija i kongresa s više od 100 osoba uz uvjet da svi imaju EU digitalnu COVID potvrdu, što je također, uvjet i za izlaganje proizvoda i opreme u zatvorenim prostorima, a koji su sastavni dio kongresa, konferencija i sličnih okupljanja.

Navedene mjere donesene su u sklopu nastojanja Stožera i Vlade za povratkom u normalu svakodnevnog života i rada, u mjeri u kojoj to epidemiološka struka procjenjuje maksimalno mogućim u danim okolnostima.

„Činjenica da nam brojevi rastu svjedoči o ulasku u novi val zaraze koji se može ograničiti jedino izbjegavanjem nekontroliranih okupljanja i dosljednim pridržavanjem temeljnih epidemioloških preporuka održavanja fizičke distance, pojačane osobne higijene ruku i dosljednog prozračivanja zatvorenih prostora u kojima ljudi borave i, naravno, cijepljenjem“, poručio je ministar Božinović. 
 

Provođenje nadzora

Kako bi se dodatno upozorilo na nužnost adekvatnog ponašanja u epidemiji, inspektori civilne zaštite, Državnog inspektorata i policijski službenici su u proteklom tjednu proveli 16.637 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera izdali:
  • tri pisana upozorenja,
  • tri prekršajna naloga,
  • 21 obavijest o počinjenju prekršaja,
  • 11 usmenih rješenja-

Također, podneseno je osam optužnih prijedloga i naplaćeno je devet novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.


Prijedlog zaključka u vezi s Provedbenim dogovorom između Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i glavnog zapovjednika policije Republike Poljske o pravilima i uvjetima službe u okviru zajedničkih ophodnji poljskih policijskih službenika u Republici Hrvatskoj tijekom turističke sezone   

Predmetni Provedbeni dogovor potpisali su glavni ravnatelj hrvatske policije i glavni zapovjednik policije Republike Poljske u svrhu pružanja podrške nadležnim tijelima za provedbu zakona i javne sigurnosti u Republici Hrvatskoj te pomaganja u osiguranju sigurnosti poljskih turista koji borave u Republici Hrvatskoj tijekom ljetne turističke sezone na način da u zajedničkom radu s hrvatskom policijom, poljski policijski službenici bez primjene policijskih ovlasti i poduzimanja bilo kakvih policijskih mjera, olakšavaju komunikaciju s poljskim turistima.

„U ovoj godini bilježimo dosad 864.000 dolazaka i 5.755.000 noćenja poljskih turista, što je u odnosu na prošlu godinu za 46% više u dolascima i 43% više u noćenjima te poljske turiste stavlja na treće mjesto po brojnosti u ukupnom broju stranih turista u Republici Hrvatskoj“ - obrazložio je ministar Božinović.Ove godine angažirano je ukupno osam poljskih policijskih službenika na području PU istarske, PU zadarske i PU splitsko-dalmatinske.

Ministar Božinović predložio je da Vlada Republike Hrvatske donese Zaključak u kojem se navodi da je upoznata s Provedbenim dogovorom.
 

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Hrvatski sabor dostavio je Vladi Republike Hrvatske na mišljenje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je, 13. srpnja, podnijela zastupnica u Hrvatskom saboru Anka Mrak Taritaš, a temeljem kojeg se predlaže urediti pojam malog električnog vozila, odrediti njegove osnovne karakteristike, maksimalnu brzinu vožnje navedenih vozila, ovlast jedinica lokalne samouprave u uređivanju prometa malim električnim vozilima na svojem području, dobna ograničenja za upravljanje malim električnim vozilima, kategoriziranje malih električnih vozila u odnosu na ostala cestovna vozila koja sudjeluju u prometu i ostalo.

„Obzirom da dostavljeni Prijedlog zakona saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš u potpunosti odgovara rješenjima predviđenim Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 7. srpnja te koji je u završnoj fazi izrade, predlažemo da Vlada Republike Hrvatske u svom mišljenju Hrvatskome saboru predloži da ne prihvati predmetni Prijedlog zakona“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je obrazložene prijedloge.

Pisane vijesti