Ministar Božinović potpisao Sporazum o suradnji te dva protokola za zaštitu medijskih djelatnika

„Sporazumom ćemo doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća“ – istaknuo je potpredsjednik i ministar Božinović

Foto: MUP

Danas, 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola:
 
Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika. 
 
Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije:
 
  • poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,
  • da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i
  • da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji koji građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.
 
Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

„Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela.“

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

„Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela“, pojasnio je ministar Božinović.

„Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova“, zaključio je ministar Božinović.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica