Ministar Božinović: Prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana

Slika /2022/5/Screenshot 2022-05-27 at 12-53-09 121. sjednica Vlade Republike Hrvatske (27.5.2022.) - YouTube.png

S obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao pomoćne identifikacijske oznake

FOTO: Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade RH ministar Božinović predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

Potpredsjednik Božinović podsjetio je da se s određivanjem jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) započelo 1982. godine prema tada važećem Zakonu, a koristio se do 1. siječnja 2003. godine otkad se koristi termin matični broj građana (MBG)

Naime, Zakonom o matičnom broju uređeno je određivanje i davanje matičnog broja građana hrvatskim državljanima. MBG je identifikacijska oznaka hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama, a do 2003. upisivao se i u isprave građana.  

S druge strane, 1. siječnja 2009. stupio je na snagu Zakon o osobnom identifikacijskom broju kojim je uveden osobni identifikacijski broj (OIB) kao stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja koju korisnici osobnoga identifikacijskog broja koriste u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka.

Dakle, s obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao druge, odnosno pomoćne identifikacijske oznake.

Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnoga identifikacijskog broja, ne postoji potreba.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam" - pojasnio je potpredsjednik Božinović.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju te ga uputila Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Pisane vijesti