Ministar Božinović sudjelovao na otvaranju Laboratorija za znanost o podatcima u prometu i logistici povodom Dana Fakulteta prometnih znanosti

U sklopu svečane sjednice Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju i unaprjeđenje cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj

FOTO: MUP

Danas, 11. listopada, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj obilježen je Dan Fakulteta prometnih znanosti, a tom prilikom otvoren je Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici, ujedno 19. laboratorij u sklopu te obrazovne ustanove. Prigodnom programu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dr.sc. Nikolina Brnjac, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić.

Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici otvoren je u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, a cilj je zajedničkom suradnjom i stručnim znanjima unaprijediti prometne i logističke procese, od čega će koristi imati svi društveni subjekti koji doprinose prometnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić istaknuo je kako Fakultet prometnih znanosti može ponuditi kvalitetna rješenja u prometnim tehnologijama i u tehničkim rješenjima u prometu i logistici te doprinijeti aspektu sigurnosti prometa. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodao je da je novi laboratorij prilika da se upravo novim znanjima iz područja matematike, informatike te analizom i sveobuhvatnim bazama podataka može pomoći radu hrvatske policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović iskoristio je priliku da podsjeti na dugogodišnju uspješnu suradnju između Ministarstva unutarnjih poslova i Fakulteta prometnih znanosti, pogotovo na području od zajedničkog interesa, a to je sigurnost prometa na cestama. Primjer toga je izrada novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je, nakon što je u primjeni nešto manje od dva i pol mjeseca, već polučio dobre rezultate što se ističe smanjenjem broja prometnih nesreća.

U svom obraćanju ministar Božinović naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova radi iskorake po pitanju znanosti, što se vidi na primjeru Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kao i Visoke policijske škole, u vidu dopusnica za obavljanje znanstvene djelatnosti. Suradnja znanstvenih i stručnih institucija preduvjet je razvoja novih spoznaja i alata na području sigurnosti, a upravo znanost omogućava bolje prilagođavanje policije potrebama suvremenog društva i odgovorima na sigurnosne pojave.

U sklopu svečane sjednice povod Dana Fakulteta prometnih znanosti dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i tvrtkama, a Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je posebno priznanje i zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju i unaprjeđenje cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj. 

Pisane vijesti | Suradnja | Odgoj i obrazovanje