Ministar Božinović sudjelovao u vježbi akcije spašavanja HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja jedna je od temeljnih snaga sustava civilne zaštite, koja je u krizama epidemije i potresa, pored obavljanja svih drugih redovnih zadaća spašavanja, dala svoj izuzetan i neprocjenjiv doprinos, rekao je potpredsjednik i ministar dr.sc. Davor Božinović

FOTO: MUP RH i HGSS

U petak, 26. kolovoza potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, posjetio je središte za obuku HGSS-a „Dragan Špehar – Špeco“ te prisustvovao i sudjelovao u vježbi akcije stijenskog spašavanja unesrećene osobe u kanjonu NP Paklenica. 

Akciju su proveli spašavatelji HGSS-a, a cilj je bio medicinski zbrinuti unesrećenu osobu te ju evakuirati iz alpinističkog smjera. U samoj vježbi akcije spašavanja sudjelovao je i potpredsjednik Božinović.
 
„Iako su njihove akcije daleko od očiju javnosti i kamere, često imamo priliku vidjeti u medijima kako su HGSS-ovci izveli zahtjevnu akciju spašavanja. Upravo zato što su oni uvijek u nepristupačnim terenu i daleko od urbane sredine, htio sam se osobno i iz prve ruke uvjeriti kako izgleda 'posao' HGSS-a.“ – rekao je ministar Božinović te nastavio:  „Nevjerojatno je s kojom lakoćom obavljaju tako složene i opasne zadaće, što samo govori o tome koliko su obučeni i motivirani za ono što rade.“ 

Pročelnik HGSS-a Josip Granić zahvalio je potpredsjedniku Božinoviću na dolasku te istaknuo posebno zadovoljstvo što je sudjelovao u vježbi akcije spašavanja. 
 
- „Ovom posjetom potvrđena je i do sada izvrsna suradnja, na svim razinama, između MUP-a i HGSS-a. Iznimno nam je drago da potpredsjednik Božinović prepoznaje bitnu ulogu HGSS-a u cjelokupnom sustavu sigurnosti RH. Vjerujem da su prikazane aktivnosti u samom NP-u, a prvenstveno u akciji traganja koja je u tijeku bile potvrda kvalitete kojom HGSS raspolaže. Ovaj posjet je također motivirajući za sve volontere u HGSS-u jer dodatno govori o tome koliko Vlada RH i MUP cijene ono što HGSS neumorno radi već 72 godine.“ – zahvalio se pročelnik Granić. 

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka organizacija javnog značaja.

Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima te u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine. 

Brojni domaći i strani sportski avanturisti kroz cijelu godinu, a naročito turističku sezonu, istražuju prirodne ljepote Republike Hrvatske te HGSS-a redovito organizira aktivna dežurstva na mjestima gdje se najčešće događaju nesreće. Planina Velebit i NP Paklenica su jedna od najaktivnijih mjesta za spašavatelje HGSS-a.

Prilikom dolaska u Starigrad, potpredsjednik Božinović je posjetio Bazu operacije iz koje se vode aktivnosti aktivne potrage za nestalim stranim državljaninom. Nakon informiranja o samom tijeku, potpredsjednik Božinović zahvalio je svim pripadnicama HGSS-a, policije, civilne zaštite i MORH-a koji sudjeluju u akciji.

Pisane vijesti