Ministar Orepić: Sigurnosni izazovi traže još jaču suradnju policija

Slika topvijesti/2017/sijecanj/tovarnik01.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, na povratku sa sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem, obišao je granični prijelaz Tovarnik gdje je dao izjavu za medije koju prenosimo u cijelosti.  

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, na povratku sa sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem, obišao je danas, 17. siječnja granični prijelaz Tovarnik gdje je dao izjavu za medije koju prenosimo u cijelosti.

„Sigurnosni izazovi koji proizlaze iz migrantske krize polako izlaze iz sfere migrantske problematike i ulaze u jednu problematiku koja se može promatrati kao ilegalni i kriminalni procesi druge naravi. Tako da se sve češće susrećemo sa ilegalnim procesima na granici, sa krijumčarenjem ljudima i moramo dati odgovore na takve sigurnosne izazove. Da bi dali kvalitetne odgovore na te sigurnosne izazove, to podrazumijeva suradnju susjeda. U tom sam duhu danas bio kod svog kolege u Srbiji gdje smo dogovorili radni sastanak na operativnoj razini glavnih ravnatelja koji će detaljno razraditi postupanja po toj problematici“.

Policijska postaja Tovarnik, gdje je ministar bio u posjeti, jedna je od četiri policijske postaje u kojoj se od kraja prošle godine provodi Sustav nadzora zelene granice na šest lokacija. Sustav se provodi još i u Postaji granične policije Bajakovo, Policijskoj postaji Vrbanja i Vukovar, a financira se iz Schengen Facility Funda.

Riječ je o tehnološki najnaprednijem sustavu nadzora, koji sadržava dnevnu kameru visoke rezolucije, te termovizijsku kameru za noćna promatranja i zemaljski radar.  Ovaj sustav postavljen je i u PU splitsko–dalmatinskoj.



Pisane vijesti