Ministri policije Hrvatske, Italije i Slovenije šire suradnju na zapadni Balkan

Zaključili su da je dosadašnja zajednička akcija policije triju država bila učinkovita, s tim da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama

FOTO: MUP RH
Izvor: HINA

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su u utorak u Buzetu da će se zajednička suradnja policija i ministarstava unutarnjih poslova ovih triju zemalja proširiti i na zemlje zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije te krijumčarenje ljudi.

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosija održan je početkom studenoga u Trstu i tada je dogovorena jača suradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. 

Danas su zaključili da je dosadašnja zajednička akcija policije triju država bila učinkovita, s tim da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama. 

"Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pograničnim područjima. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 uhićenja krijumčara migrantima", rekao je Božinović danas nakon sastanka u Buzetu. 

Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od 21. listopada prošle godine do danas talijanska policija kontrolirala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila te da je u tom razdoblju zabilježeno 1.600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je i 900 njih vraćeno. Osim toga, zatečeno je sedamdesetak sumnjivih osoba, od kojih je su pedesetak bili krijumčari ljudima, a nekoliko desetaka osoba koji su pokušali prijeći granicu bili su poznati policiji vezano za terorizam.

Ustvrdivši kako trenutno šengenski prostor ne funkcionira, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar naglasio je kako je na ministarskoj razini dogovoreno da se kod policijskih kontrola neće zaustavljati promet robom te da se neće stvarati problemi ljudima u pograničnom području koji moraju prelaziti granicu radi posla.

Širenje suradnje na zemlje zapadnog Balkana definirat će se na idućem sastanku 21. i 22. ožujka u Brdu kraj Kranja.

"Novim sastankom u Brdu kraj Kranja želimo istražiti mogućnosti kako zajednički učiniti sve u borbi protiv krijumčarenja migrantima" - rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

"Dogovorili smo se da ćemo zajednički surađivati na području zapadnog Balkana budući da imamo velik broj ilegalnih migranata. Slovenija je lani u ilegalnom prijelazu granica uhvatila 60 tisuća stranaca. To je velik broj za Sloveniju" - poručio je Poklukar, dodavši kako se tijekom sastanka razgovaralo o prisutnosti Frontexa u susjednoj BiH putem koje u Hrvatsku i dalje u ostale zemlje EU dolazi velik broj ilegalnih migranata te o podupiranju uaska Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor. 

Stranica