Mladi biraju policiju i nakon završenih traženih škola i fakulteta

Slika /2020/07/Hina.jpg

Tekst i foto: HINA - Posljednjih godinu dana splitsku policiju ojačalo je više od stotinu mladića i djevojaka koji su "čuvari zakona" odlučili postati nakon završenih traženih srednjih škola ili fakulteta

U posljednjoj generaciji 104 ih je raspoređeno u različite postaje na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, po devet u Prvoj i Drugoj policijskoj postaji od čega polovica žena.

Među njima je i Sinjanka Anđela Pletikosić (28) koja je posljednjih godinu dana zaposlenica Prve policijske postaje. Prije pet godina je završila Specijalistički studij javne uprave na Pravnom fakultetu u Splitu i kratko je radila sve dok se nije odlučila za policiju.

"Krenula sam u potragu po internetu s obzirom da sam znala kako će ubrzo biti objavljen natječaj za prijam u policiju. Interesirala sam se za norme, tri mjeseca se fizički pripremala. Priznajem kako su te norme za žene nešto blaže nego za muškarce i mi to odradimo bez ikakvog problema. Svi drugi kriteriji su identični, kazala je u razgovoru za Hinu Anđela Pletikosić.

Posao policajca smatra dinamičnim i ne pretjerano opasnim. Kaže kako joj je svaki radni dan poseban po nečemu, neki dani su teži, ali ima i onih sa divnim situacijama te se kroz posao policajca dosta toga može naučiti o sebi. U početku je radila u operativnom dežurstvu Prve policijske postaje Split, a sada je u auto ophodnji.

Dan joj započinje otpremom službe u policijskoj postaji kada se upoznaju s događajima na terenu prethodnog dana, a potom dijele zadatke za taj dan nakon čega kreću na teren.

Vješta s oružjem, ali i 'lisicama'

Baratanje oružjem joj ni malo ne stvara problem, kao niti mogućnost da osobno mora svladati i staviti lisice nekom izgredniku jer su ih u policijskoj školi i to istrenirali.

U početku imaju svoje mentore koji su im cijelo vrijeme na raspolaganju, dok su u patroli uvijek u paru, uglavnom dva policajca ili policajac i policajka. U budućnosti joj je želja specijalizirati se za maloljetnike.

Njen kolega, Splićanin Toni Krezić (23) školovao se za arhitektonskog tehničara i već u drugom razredu srednje škole shvatio da to ne bi mogao cijeli život.

Malo je to sve zajedno izgledalo monotono, uvijek isti zadaci, uglavnom samo crtanje. Stalno bi se ponavljao isti posao pa je shvatio kako mu to neće biti dovoljno zanimljivo.

Prvo je razmišljao o vojsci da bi naposljetku ipak prevagnula policija. Javio se na natječaj, prošao, uspješno završio policijsku akademiju te je raspoređen na rad u Drugu policijsku postaju.

"Moram stvarno priznati kako se pojedinci drugačije ponašaju prema našim kolegicama, no one su jako sposobne i sve odrade kako treba. Žene uredno napreduju u našem sustavu baš kao i mi muškarci. I one su na odgovornim mjestima", kaže Krezić koji svakom svojom rečenicom odaje dojam osobe koja iznimno voli ono što radi.

Velika pomoć mentora

Tvrdi kako u policiji uvijek ima posla jer rade i s problematičnim osobama i susreću se s raznim situacijama zbog kojih je adrenalin na vrhuncu. Otkriva da imaju svoje provjerene načine u procjeni ljudi, a puno im pomažu mentori koji ih prvih šest mjeseci podučavaju odgovornom policijskom poslu.

Uvjerava da biti policajac nije posao već način življenja, da su u policijskoj postaji svi velika obitelj, druže se i privatno. To je jako dobar osjećaj zbog kojeg "gušta" biti sa svojim kolegama, ali i nadređenima koji su mlađim policajcima velika potpora u svemu.

Najdraži dio mu je, kaže, pripremanje za odlazak na posao jer osjeća veliki ponos pri odijevanju policijske uniforme. Pomno pazi da je sve na svom mjestu, uniforma zategnuta, frizura postojana, a najviše da je propisno odjeven. Tada je posebno sretan jer je odabrao zanimanje koje voli i koje je želio zbog čega svoj posao odrađuje s velikim zadovoljstvom.

Ni u jednom trenutku, ističe, nije požalio što je odabrao biti policajac, a u budućnosti ima namjeru usavršiti se, točnije završiti kriminalistiku koja će mu otvoriti više mogućnosti u policijskom sustavu.

U policiji podsjećaju da u njihovim redovima ima još mjesta te da se svi zainteresirani za to zanimanje mogu do 15. kolovoza prijaviti za srednju policijsku školu pod uvjetima koji se mogu pronaći na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

 

 



Stranica | Školovanje i zapošljavanje | Društvo i zajednica