MUP preuzeo pet doniranih vozila iz projekta IPA 2008.

Slika topvijesti/2011/listopad/predaja_vozila1.jpg

Danas, 18. listopada,u prostoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvršena je primopredaja 16 vozila, vrijednosti veće od 300 tisuća €. Navedena vozila kupljena su i donirana u sklopu projekta IPA 2008., a ključeve vozila predao je predstavnik Europske komisije u Zagrebu, gospodin Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ključeve je u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao nositelj projekta IPA 2008., preuzeo državni tajnik Ivica Perović te u ime Ministarstva unutarnjih poslova, sukorisnik projekta, pomoćnik načelnika Uprave policije Zlatko Sokolar.

Danas, 18. listopada, u prostoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvršena je primopredaja 16 vozila (devet teretnih i sedam osobnih), vrijednosti veće od 300 tisuća €. Navedena vozila kupljena su i donirana u sklopu projekta IPA 2008., a ključeve vozila predao je predstavnik Europske komisije u Zagrebu, gospodin Richard Masa,  šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ključeve četiri teretna i sedam osobnih vozila u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao nositelja projekta IPA 2008., preuzeo je državni tajnik Ivica Perović dok je ključeve pet terenih vozila u ime Ministarstva unutarnjih poslova, sukorisnika projekta, preuzeo pomoćnik načelnika Uprave policije Zlatko Sokolar. 

Zajednički projekt pod nazivom IPA 2008 - Učinkovito funkcioniranje sustava kontrole inspekcije cestovnog prometa i kontrole vremena upravljanja motornim vozilom, stanki i razdoblja odmora na cestama i u poduzećima, čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i sekundarni korisnik Ministarstvo unutarnjih poslova započet je početkom 2010., a financira se iz EU predpristupnog fonda IPA. 

Projekt se sastoji od tri komponente i namijenjen je unaprjeđenju inspekcijske službe unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i prometne policije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova u obnašanju aktivnosti vezanih uz kontrolu digitalnih tahografa, kontrolu vremena vožnje i odmora te kontrolu vozila koja prevoze opasne tvari.

Također, projektom je predviđena kupovina opreme neophodne za provedbu svih navedenih kontrola te kreiranje središnje nacionalne baze podataka i programa za razmjenu podataka koji omogućuje razmjenu informacija između Republike Hrvatske i drugih država članica. 

Do sada isporučena oprema:

  • oprema za čitanje i interpretaciju konvencionalnih i digitalnih tahografskih listića i uređaja na cesti i u poduzećima
  • kombi vozila opremljena kao pokretne stanice slične onima u uporabi u EU za kontrolu na cestama
  • laserski mjerač visine vozila, generator i automehaničarska kolica za pregled teretnih vozila.

 

Također je potpisan i ugovor sa prometnom administracijom R. Njemačke i R. Poljske vezan uz daljnje usklađivanje zakona o sigurnosti cestovnog prometa i jačanje administrativnih i institucionalnih sposobnosti Ministarstva nadležnih za kontrolu cestovnog prometa kroz edukaciju i prijenos iskustava tih dviju članica Europske Unije. Vrijednost ugovora je 900.000 € i predviđeno trajanje ugovora je 24 mjeseci.



Pisane vijesti