Muško NE NASILJU nad ženama

Zagreb - U povodu obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama danas je u Europskom domu u Zagrebu u koordinaciji B.a.b.a. i Ženske mreže Hrvatske pod nazivom muško NE NASILJU nad ženama prezentirana spomenuta kampanja. Na prezentaciji je uz ostale sudjelovao ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, koji je iznio neke od policijskih podataka vezanih za nasilje nad ženama. Prošle su godine u Hrvatskoj ubijene 22 žene. Pokušano je ubojstvo njih 45 . Kao posljedicu nasilja u prošloj su godini 232 žene zadobile teške tjelesne ozljede. 455 žena prijavilo je neko od seksualnih nasilja. Ove godine u prosjeku je svaki dan policija evidentirala 15 žena, žrtava obiteljskoga nasilja, znači otprilike svakih sati i pol na jednu se ženu u Hrvatskoj nasrne u njezinom domu. Tako je policija u ovoj godini dnevno podnosila prosječno 17 prekršajnih, a tjedno 10 kaznenih prijava zbog nasilničko ponašanje u obitelji. Od toga je u nešto više od 50 posto slučajeva žrtva supruga, a nasilnik je suprug. U 20 posto slučajeva nasilnik je otac, žrtva je kći. U gotovo 12 posto evidentiranih slučajeva obiteljskoga nasilja žrtva je majka, počinitelj sin, u 6 posto slučajeva nevjenčani suprug nasrće na bivšu suprugu, a nasilnici su nerijetko i bivši muževi, ali i poočimi, pa čak i djedovi. Naravno, ovu su brojke prijavljenih slučajeva. Tek je za pretpostaviti kolika je stvarna brojka, dakle tamna brojka nasilja s onu stranu kućnoga praga.

Zagreb - U povodu obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama danas je u Europskom domu u Zagrebu u koordinaciji B.a.b.a. i Ženske mreže Hrvatske pod nazivom muško NE NASILJU nad ženama prezentirana spomenuta kampanja.

Na prezentaciji je uz ostale sudjelovao ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, koji je iznio neke od policijskih podataka vezanih za nasilje nad ženama.

Prošle su godine u Hrvatskoj ubijene 22 žene. Pokušano je ubojstvo njih 45 . Kao posljedicu nasilja u prošloj su godini 232 žene zadobile teške tjelesne ozljede. 455 žena prijavilo je neko od seksualnih nasilja.
Ove godine
u prosjeku je svaki dan policija evidentirala 15 žena, žrtava obiteljskoga nasilja, znači otprilike svakih sati i pol na jednu se ženu u Hrvatskoj nasrne u njezinom domu. Tako je policija u ovoj godini dnevno podnosila prosječno 17 prekršajnih, a tjedno 10 kaznenih prijava zbog nasilničko ponašanje u obitelji.
Od toga je u nešto više od 50 posto slučajeva žrtva supruga, a nasilnik je suprug. U 20 posto slučajeva nasilnik je otac, žrtva je kći. U gotovo 12 posto evidentiranih slučajeva obiteljskoga nasilja žrtva je majka, počinitelj sin, u 6 posto slučajeva nevjenčani suprug nasrće na bivšu suprugu, a nasilnici su nerijetko i bivši muževi, ali i poočimi, pa čak i djedovi.

Naravno, ovu su brojke prijavljenih slučajeva. Tek je za pretpostaviti kolika je stvarna brojka, dakle tamna brojka nasilja s onu stranu kućnoga praga.

Stranica