Na konferenciji za medije predstavljena elektronička osobna iskaznica druge generacije

Potpredsjednik Božinović izvijestio je kako je tijekom jutra zaprimljeno oko 2500 zahtjeva građana

FOTO: MUP

Danas, 2. kolovoza, na konferenciji za medije održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i suradnici predstavili su elektroničku osobnu iskaznicu druge generacije.

Na predstavljanju su sudjelovali: državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić te v.d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.

Ministar Božinović izvijestio je kako je od jutros zaprimljeno oko 2500 zahtjeva za novom elektroničkom osobnom iskaznicom te pojasnio proces koji je prethodio početku izdavanja osobnih iskaznica druge generacije.

Na današnji dan stupa na snagu Uredba o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica od 20. lipnja 2019. godine, čemu je prethodila prilagodba hrvatskog pravnog okvira odredbama ove Uredbe.
Ministarstvo unutarnjih poslova, kao nadležno tijelo državne uprave, odmah po objavi Uredbe u Službenom listu Europske unije pristupilo je odgovarajućoj prilagodbi Zakona o osobnoj iskaznici.

Izmjene i dopune toga Zakona stupile su na snagu 23. prosinca 2020. godine, a potom je pokrenut i postupak odgovarajuće prilagodbe relevantnih podzakonskih akata koji se tiču obrazaca i evidencija osobnih iskaznica, organizacijskih i tehničkih i sigurnosnih mjera, Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica, Pravilnika o ulasku i boravku državljana Europskoga gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj i Rješenja o utvrđivanju cijena boravišnih iskaznica.

Ministar je istaknuo da je nova Uredba s čijom primjenom Hrvatska danas i formalno započinje, donesena i primjenjuje se iz nekoliko važnih razloga: „Prvo, njom se ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u Republici Hrvatskoj s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice Europske Unije. Drugo, povećali smo sigurnost osobnih i boravišnih isprava integriranjem biometrijskih pokazatelja kako bi lakše i nedvojbeno mogli utvrditi identitet njihovih nositelja, i treće, ovom primjenom se zapravo olakšava našim građanima sloboda kretanja, bolja i brža provjera dokumenata na graničnim prijelazima, osigurava se učinkovitije sprječavanje krivotvorenja identiteta i uz sve to olakšava se pristup digitalnim uslugama – ne samo na portalu e-građani nego digitalnim uslugama u najširem smislu.

Kada je riječ o krivotvorenju identiteta, važno je istaknuti kako je u istraživanjima koja su provedena na razini Europske Unije od 2016. do 2018. godine, utvrđeno je da gotovo tri četvrtine falsificiranih isprava otkrivenih na vanjskim granicama Unije imitiraju manje sigurne osobne i boravišne iskaznice koje se izdaju u pojedinim državama članicama. Uključivanjem biometrijskih identifikatora u nove osobne iskaznice se daje konkretan doprinos suzbijanju toga negativnog i sve izraženijeg trenda. K tome, osobnu iskaznicu se na razini Europske Unije izjednačava s putnom ispravom, odnosno putovnicom, u kojoj su već od ranije integrirani zaštitni elementi koji su sada sadržani i na čipu nove generacije osobnih iskaznica.

Ministar Božinović naglasio je da to znači da će svi nositelji elektroničke osobne iskaznice i boravišne iskaznice brže i lakše prolaziti elektronske provjere na graničnim prijelazima i u zračnim lukama u Europskoj Uniji te je također istaknuo da je „nova osobna iskaznica važan doprinos jačanju unutarnje sigurnosti Europske Unije i Schengenskog prostora, a Republika Hrvatska se nada u skoroj budućnosti postati članicom Schengena.“

Nadalje je pojasnio da su, pri izradi tehničkog rješenja za novu generaciju osobne iskaznice sve države članice, pa tako i Hrvatska, bile dužne voditi računa o poštovanju načela Povelje o zaštiti temeljnih prava kao i Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. To je važno istaknuti jer je visoka razina zaštite prava i osobnih podataka nositelja ovih novih isprava itekako važna s obzirom da se nova e-osobna može koristiti i na mobilnim uređajima kao što su mobiteli i tableti, te ujedno olakšava primjenu kvalificiranog elektroničkog potpisa. U vremenu kada smo sve češće izloženi različitim sigurnosnim ugrozama, uključujući i sve učestalijim kibernetičkim napadima, taj aspekt dodatno dobiva na važnosti.

Za naše građane važno je još jednom podsjetiti da su nove osobne iskaznice ujedno i zdravstvene iskaznice jer je u njih – zahvaljujući povezivanju baza podataka Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje – integriran i matični broj osiguranika.

Ministar je kazao da se brinulo i o što jednostavnijem podnošenju zahtjeva i aktivaciji nove osobne iskaznice, što će biti moguće za sada na 11 e-kioska postavljenih u policijskim upravama i postajama s najvećim brojem zaprimljenih zahtjeva, odnosno izdanih osobnih iskaznica nove generacije.

Zaključio je da je pravovremenom primjenom Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica napravljen još jedan važan iskorak na planu digitalizacije. Ministar je podsjetio da je nedavno i u najkraćem roku razvijeno tehničko rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda -  do sad je izdano milijun tih potvrda, a i na tom projektu su radile ove institucije.

Također je napomenuo kako je nedavno predstavljen i sustav e-policija, sustav za udaljeno potpisivanje dokumenata koje vrše policijski službenici u svojem poslu, koji je pripremljen s europskim sredstvima, tako da do sad je 30000 takvih dokumenata potpisano udaljenim potpisnim certifikatima.

Poslije ministra Božinovića, okupljenima se obratila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja je istaknula da je navedeni središnji državni ured osigurao sredstva kako bi se roditeljima i zakonskim zastupnicima djece mlađe od 18 godina, hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, omogućilo besplatno izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku.

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić predstavio je rad AKD-a te pojasnio nove funkcionalnosti elektroničke osobne iskaznice 2. generacije. Posebno je istaknuo mobilnu aplikaciju Certilia - jedinstveno europsko rješenje za elektronički identitet i kvalificirane usluge povjerenja koje je razvila Agencija za komercijalnu djelatnost. Po prvi put će se moći mobilnim uređajima prijaviti na portal e-građanin vjerodajnicom visoke razine. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente.

Registracija i uporaba aplikacije je besplatna. Novost je da će, uz plaćanje naknade, hrvatske kvalificirane udaljene certifikate moći preuzeti i državljani članica Europske Unije. Nova osobna iskaznica potpuno je interoperabilna na razini Europske Unije, a hrvatsko rješenje je među najboljima od sličnih u Uniji. Republika Hrvatska time postaje predvodnik u industriji sigurnosti i identiteta, a direktor Sertić istaknuo je: „Ovaj uspjeh nije slučajan, on je rezultat planiranja, ulaganja u razvoj, kadrove i infrastrukturu.“

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić pojasnio je funkcionalnosti sustava e-građani te istaknuo da se korištenjem nove aplikacije bitno olakšava pristup e-građanima i pojednostavljuje njihovo korištenje. Čestitao je i zahvalio Ministarstvu i Agenciji za komercijalnu djelatnost na navedenom rješenju i naglasio da se radi o hrvatskom proizvodu koji su razvili hrvatski stručnjaci, s kojim se možemo ponositi.

Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić ponovno je istaknuo da s početkom izdavanja osobnih iskaznica druge generacije ne prestaju važiti izdane osobne ranije generacije i one važe do isteka roka koji je na njima otisnut.
Nove osobne iskaznice izdavat će se na rok od 5 godina, a za hrvatske građane s navršenih 70 godina na rok od 40 godina. Osobne iskaznice građana koje su ranije izdane s trajnim rokom važenja ostaju i dalje u uporabi ako građani koji ih posjeduju na današnji dan imaju 70 i više godina.

Oni građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja, a na današnji dan nemaju navršenih 70 godina, morat će svoje osobne iskaznice zamijeniti do 3. kolovoza 2031. godine.
Građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja koje nemaju minimalne sigurnosne standarde, a to su osobne iskaznice koje su se izdavale u razdoblju od 1991. do 2003. godine i nisu bile u sadašnjem kartičnom obliku. Ti građani će morati zamijeniti takve osobne iskaznice do 3. kolovoza 2026. godine.

V.d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać istaknula je kako je u novoj osobnoj iskaznici integrirana i zdravstvena iskaznica, te će prilikom korištenja zdravstvenih usluga u sustavima biti vidljivo ima li korisnik obavezno, odnosno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Informacije za građane o samom postupku izdavanja elektroničke osobne iskaznice druge generacije dostupne su na web stranicama ovoga Ministarstva.



 

Priopćenja | Dokumenti građana