Na prijedlog MUP-a RH odlikovani njemački državljani

Slika 2021/11/Fotka-odlikovanje.jpg

Njemački državljani odlikovani su Redom hrvatskog pletera za doprinos razvoja bilateralne suradnje između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Tekst i foto: Veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj

Veleposlanik Gordan Bakota uručio je 26. studenog 2021. na prigodnoj ceremoniji u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu njemačkim državljanima Wolfgangu Lohmannu i Dieteru Balcereku odlikovanje Red hrvatskog pletera za njihov doprinos razvoju bilateralne suradnje između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Njemačka policija jedan je od najznačajnijih partnera hrvatske policije, a posebno aktivna suradnja odvijala se u okviru procesa reformiranja hrvatske policije, odnosno preustroja specijalne policije i formiranja interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. U okviru ove suradnje, koja je počela 2001. godine kroz Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu, održani su brojni stručni seminari i radni sastanci s ciljem prenošenja njemačkih iskustava u provođenju reformi i reorganizacije policije, a Savezno ministarstvo unutarnjih poslova, izgradnje i domovine rad hrvatske policije pomoglo je i donacijama materijalnih i tehničkih sredstava u vrijednosti od više milijuna eura. 

U svojem obraćanju veleposlanik Bakota zahvalio se Wolfgangu Lohmannu i Dieteru Balcereku, koji su svojim dugogodišnjim angažmanom kao ravnatelj interventnih policija saveznih zemalja, odnosno kao savjetnik za financije u Uredu ravnatelja interventnih policija saveznih policija SR Njemačke dali posebno značajan doprinos izgradnji i razvoju kontinuirane suradnje između policija dviju zemalja, time pruživši podršku i razvoju hrvatskih policijskih snaga. U ime Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine na glavne odrednice njemačko-hrvatske suradnje na području unutarnjih poslova te angažman g. Lohmanna i g. Balcereka u okviru njezina jačanja osvrnula se ravnateljica Uprave za saveznu policiju Dagmar Busch.

 

Stranica | Suradnja | Međunarodna suradnja