Njemačka donirala 20 vozila hrvatskoj graničnoj policiji

Veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Robert Klinke uručio je danas potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova njemačku donaciju 10 kombi i 10 terenskih vozila za potrebe hrvatske granične policije, u vrijednosti od oko 835 tisuća eura 

U kompleksu Ravnateljstva policije na zagrebačkoj Kustošiji upriličena je danas, 10. prosinca, primopredaja 10 kombi i 10 terenskih vozila iz donacije Ministarstva unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva Savezne Republike Njemačke Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, vrijednih nešto više od 835 tisuća eura, a namijenjenih hrvatskoj graničnoj policiji.

Darovnicu o službenoj predaji vozila potpisali su u nazočnosti svojih bliskih suradnika potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Robert Klinke, nakon čega su dali izjave za medije te zajednički obišli izložena donirana vozila, koja će se koristiti za zaštitu granice sa susjednim trećim zemljama.

Preuzeta vozila doprinijet će mobilnosti, učinkovitosti i boljoj pokrivenosti terena pri nadzoru državne, ujedno i najduže vanjske kopnene granice Europske unije, i to posebice na teško pristupačnim, brdovitim, šumskim i planinskim dijelovima, kao i u akcijama spašavanja života ugroženih migranata na takvim područjima. Uz to, utjecat će i na suzbijanje ilegalnih migracija i s njima povezanih krijumčarskih lanaca.

Ministar Božinović zahvalio je veleposlaniku Klinkeu, Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova i SR Njemačkoj na današnjoj, ali i svim ranijim donacijama, budući da njemačka i hrvatska policija vrlo kvalitetno i aktivno surađuju već dugi niz godina, a 2001. potpisan je i Protokol o pružanju pomoći hrvatskoj policiji u opremi i obuci, temeljem kojega je realizirana i ova donacija. U tom smislu, ministar je podsjetio na događaj iz siječnja ove godine, kada je savezni ministar Seehofer uručio donaciju 10 specijalnih termovizijskih kamera u vrijednosti od oko 340 tisuća eura.

„Od 2000. godine Savezno ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke je kroz razne donacije hrvatskoj policiji doniralo materijalnih i tehničkih sredstava u vrijednosti od 3,1 milijun eura, i na tome smo zahvalni“, rekao je ministar Božinović, pojasnivši kako smo ponajviše zahvalni na tome što je Njemačka sigurno među najboljim poznavateljima situacije u Hrvatskoj, odnosno rada hrvatske policije, i to prvenstveno granične policije.

„Ministar Seehofer i Vlada SR Njemačke u svakom su trenutku stajali iza naših legitimnih ciljeva za ulazak u  Schengensku zonu i u više su navrata javno iskazali svoju zahvalnost svemu onome što Hrvatska policija čini u zaštiti hrvatske granice, ali i najduže vanjske granice EU, prije svega kad govorimo o sprečavanju ilegalnih migracija, koje bi se, realno, da ih hrvatska policija tako efikasno ne sprječava, prelile dalje na teritorij EU, pa sve do Njemačke“, istaknuo je ministar, poduprijevši tezu o stalnom pritisku ilegalnih migracija na Hrvatsku statističkim pokazateljima iz kojih se jasno iščitava da se u ovoj godini, unatoč dvomjesečnom smirivanju tijekom proljetnog globalnog lockdowna, migrantski val intenzivirao toliko da je sada za nekih 42 posto veći nego što je bio godinu dana ranije.

„Bez sumnje je da je hrvatska granica, koja je ujedno i vanjska granica EU, pod velikim migracijskim pritiskom, što pogotovo vrijedi za hrvatsku kopnenu granicu s Bosnom i Hercegovinom“, složio se s ministrovim riječima i veleposlanik Klinke, koji je izrazio zadovoljstvo današnjim uručenjem 20 vozila za teren, nazvavši to njemačkom pomoći Hrvatskoj, posebice u kontekstu, kako je rekao, jedne bitne postavke – Europska unija predstavlja solidarnost, a Njemačka je solidarna.

„Danas smo ovdje kako bismo osigurali da hrvatska policija može na odgovarajući način ispuniti svoje odgovorne zadaće … Želimo doprinijeti da se hrvatska granična policija može slobodno kretati na svojem terenu na kojem radi, i jako je bitno da na svojem terenu djeluje pod okriljem hrvatskog, europskog i međunarodnog prava“ rekao je u svojoj izjavi veleposlanik Klinke, završno izrazivši želju za daljnjom suradnjom u bilateralnom smislu i u sklopu Europske unije.

Pisane vijesti | Suradnja | Nezakoniti prelasci državne granice