Nove mjere prelaženja zajedničke granice za pojedine državljane Republike Hrvatske i Mađarske

Slika 2020-%20eu%20slike/shutterstock_106006199_cr.jpg

Sukladno uvedenim mjerama koje se odnose na zabranu prelaženja granice zbog sprječavanja širenja bolesti COVID -19, Republika Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za određenu skupinu državljana obiju zemalja

FOTO: Ilustracija

Republika Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području.

Sukladno spomenutim mjerama, omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku, odnosno izuzeti su od samoizolacije u trajanju od 14 dana, a što je uobičajen postupak za sve osobe koje uđu u Republiku Hrvatsku.

Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja onih radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova.

Svi ostali  državljani dviju država koji, iako žive u pograničnom području kako je navedeno, ali ne mogu dokazati stvarnu potrebu prelaženja granice u skladu s dogovorom, nisu izuzeti od ublažavanja uvedenih zdravstvenih mjera.

Uzimajući  u obzir Odluku Stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i  stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, neophodno je da poslodavci izdaju propusnicu prekograničnim radnicima, dok u ostalim slučajevima, poput obrade poljoprivrednog zemljišta, propusnicu bi trebali izdati mjesno  nadležni Stožeri.

Dogovoreni način postupanja primjenjuje se od 31. ožujka 2020. godine od sedam sati na svim cestovnim graničnim prijelazima između Republike Hrvatske i Mađarske.
 

Priopćenja