Obilježena 24. obljetnica pogibije dvanaest redarstvenika

Slika topvijesti/2015/svibanj/02_05_000.jpg

I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu. Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika mučki su ubijena 2. svibnja, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo Istočna Slavonija biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba.

Foto:PU vukovarsko-srijemska

I ove godine s pijetetom se prisjećamo  pogibije 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih  događaja koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika mučki su ubijena 2. svibnja, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo Istočna Slavonija biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba.

U noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije hrvatske oskudno naoružane policijske patrole obavljale su redovne poslove na cesti Borovo-Dalj. Na samom ulazu u selo na njih je iz privatne kuće otvorena žestoka vatra. Tom prilikom četiri hrvatska policajca lakše su ranjena. Naime, Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli  povući, dok su Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Nakon neuspjelih pregovora na teren je stoga 2. svibnja oko podneva izišlo 30 pripadnika vinkovačke policijske uprave. No, u središtu sela na njih je otvorena vatra iz pušaka i snajpera s prigušivačima te tromblonskim protupješačkim minama. Napadnuti su policajci ipak uspjeli organizirati obranu i vezom zatražiti pomoć, koja je počela stizati iz Vinkovaca i Osijeka. I dok osječka jedinica nije uspjela ući u selo iz smjera Dalja zbog postavljenih barikada - vinkovačka je ušla, ali je upala u zasjedu. Borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA. Svjedoci navode kako je iz jednog od transportera otvorena vatra na policiju, te da su iza njih hodali naoružani civili, te da su čak i iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Dvojica, prethodne noći zarobljenih policajaca, prebačena su tijekom borbi u Novi Sad ali su, srećom, vraćeni u Osijek još iste večeri. Na žalost, u borbi su toga dana ubijeni hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su 23 policajaca.

Memorijal 12 redarstvenika koji se već tradicionalno održava u znak sjećanja na mučki ubijene hrvatske redarstvenike 2. svibnja u 1991. godine u Borovu Selu, započeo je okupljanjem  sudionika mimohoda na ulazu u Borovo, nakon čega se krenulo prema Spomen obilježju poginulim redarstvenicima. Komemoracija ispred Spomen obilježja poginulih policajaca u Borovu,  započela je hrvatskom himnom. Podno Spomen ploče vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika, Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica Republike Hrvatske,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora  Damir Tomić, izaslanik predsjednika Vlade RH  Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova u pratnji ostalih članova izaslanstva, izaslanstvo Ravnateljstva policije predvođeno glavnim ravnateljem Vladom Dominićem. Predstavnici udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i drugih braniteljskih udruga, na čelu s Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata  „Krpelj“ Vinkovci predvođena Stevom Culejem, predsjednikom Udruge.  Koordinacija udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata  predvođena Markom Miličevićem, predsjednikom Koordinacije vukovarsko srijemske županije, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik predvođena g. Zdravkom Lončarom, predsjednikom Udruge. Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno  Božom Galićem, županom Vukovarske-srijemske  županije,  Izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno g. Ivanom Penavom, gradonačelnikom Grada Vukovara , suborci poginulih dvanaest hrvatskih policajaca i mnogi drugi.

Na komemoraciji prisutnima su se prigodno obratili Stevo Culej, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Krpelj“  Vinkovci, Damir Tomić, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, a potom i Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica Republike Hrvatske. Molitvu je predvodio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.

Memorijal je nastavljen u Vinkovcima gdje je, u crkvi „Svetih Euzebija i Poliona“, za sve pokojne redarstvenike služena koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac.

Intoniranjem hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim redarstvenicima minutom šutnje na stadionu HNK „Cibalia“ u Vinkovcima uslijedilo otvaranje "Memorijala dvanaest redarstvenika", utrke „Dvanaest redarstvenika“ koje je  otvorio Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova.  Tom prigodom istrčano je točno dvanaest utrka, u spomen na dvanaest poginulih redarstvenika, a učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola Županije vukovarsko-srijemske, policijski službenici kao i predstavnici Hrvatske vojske, gardijsko oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca. Najboljim učesnicima dodijeljene su zaslužene medalje i priznanja.



Pisane vijesti