Obilježena 25. obljetnica masakra u Borovom Selu

Slika topvijesti/2016/svibanj/Borovo 2016/borovo_01.jpg

Dvanaestorica mučki ubijenih redarstvenika koji su upali u precizno isplaniranu zamku srpskih paravojnih postrojbi pokušavajući osloboditi svoje noć prije zatočene kolege,

Foto: MUP

Mimohodom duž ulice Dvanaest redarstvenika u Borovu u ponedjeljak, 2. svibnja, započelo je obilježavanje 25. obljetnice ubojstva dvanaest hrvatskih redarstvenika. Uz hrvatske branitelje, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata i policijske službenike, u mimohodu su sudjelovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Vlaho Orepić, ministar obrane Josip Buljević, ministar branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec te drugi visoki dužnosnici i predstavnici regionalne i lokalne vlasti. Fotografije dvanaestorice mučki ubijenih redarstvenika koji su upali u precizno isplaniranu zamku srpskih paravojnih postrojbi pokušavajući osloboditi svoje noć prije zatočene kolege, nosili su njihovi suborci te pripadnici interventne jedinice policije PU vukovarsko-srijemske.

Ispred Spomen obilježja u središtu sela održan je komemorativni program, a obitelji poginulih redarstvenika, visoka i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

„Sudbina dvanaest hrvatskih redarstvenika pokazala je što nam se sprema, ujedinila je cijeli hrvatski narod na otpor da se spasi naša domovina“, rekao je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Krpelji Vinkovci, saborski zastupnik Stevo Culej i poručio kako njihova junačka smrt treba biti zalog novim generacijama koje dolaze: „Neka u njihovoj žrtvi vide razlog za život, razlog za borbu i razlog da vole svoju domovinu.“ Izrazio je nezadovoljstvo što nedaleko od spomenika dvanaestorici policajaca i mjesta na kojem je nad njima izvršen krvavi pir stoji spomenik Vukašinu Šoškočaninu, srpskom narodnom heroju koji je bio vođa srpskih paravojnih postrojbi u Borovu i, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u ubojstvu redarstvenika. Zatražio je uklanjanje natpisa na njegovom spomeniku koji veliča ubijanje Hrvata, a posramljuje žrtve hrvatskih redarstvenika, branitelja i hrvatski narod.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Vlaho Orepić u svom je obraćanju istaknuo kako je velikosrpska politika na ovome mjestu išla mržnjom protiv slobode i života. „Prvi put sam ovdje, ali vjerujte mi  kao branitelj osjećam svu tu tugu i bol, ali i gorčinu koju prepoznajem na vašim licima. Svjestan sam i ovih praznih i u tišinu zavijenih ulica Borova i znam da je tako 2. svibnja svake godine. Ne zbog osvete, već zbog pravde, zbog mira i tolerancije potrebno je da oni koji su učinili zločin na ovom mjestu za njega i odgovaraju. No, isto tako siguran sam da naši prijatelji zbog kojih smo danas ovdje nisu mrzili. Nemojmo ni mi mrziti“, poručio je svima okupljenima, a obiteljima poginulih obećao je kako će s ovog mjesta otići s ponosom i odanošću prema idealima za koje su njihovi sinovi, očevi i muževi dali sve svoje živote i kako ih neće iznevjeriti.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Tepeš rekao je kako je zastrašujuća pomisao da se jedan takav zvjerski zločin, kao što je to bio masakr redarstvenika od strane velikosrpskih zločinaca, mogao dogoditi pred kraj 20. stoljeća i to u srcu civilizirane Europe. „Zato smo se i ove godine okupili ovdje, zbog istine i kako bismo još jednom zatražili da krivci odgovaraju za ubojstvo dvanaest naših redarstvenika. Svaki od njih je iza sebe ostavio obitelj, rodbinu i prijatelje, svaki od njih je ovdje ostavio život da bi nama ostavio slobodu. Borovo Selo nam pokazuje kolika je snaga onih koji se bore za slobodu. Krvavo se stvarala Domovina i zato buduće generacije moraju znati što se ovdje događalo. To ne smijemo i nemamo pravo zaboraviti“, zaključio je.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mladen Markač podsjetio je na okolnosti u kojima se dogodio ovaj zločin, u kojima Hrvatska još nije imala svoju vojsku i u kojima je policija dvojako radila, štiteći živote i imovinu ljudi, a istovremeno stojeći na braniku domovine. Naglasio je kako su Hrvati imali obrambeni, častan i oslobodilački rat, politički opravdan, moralno čist i vojno besprijekorno odrađen. „Pogibija dvanaestorice redarstvenika svima nam teško pada, a mi moramo i dalje živjeti, živjeti u domovini koja je u razornoj politici proteklih godina donijela zlo, porast međusobne netrpeljivosti, svjetonazorske podjele, manjak nacionalnih osjećaja i domoljublja. Trebamo opet skupiti glave da bi išli u pobjedu, u bolji život za nas, za našu djecu. Za to imamo najveću baštinu koju smo ostvarili tijekom stoljeća, a to je Domovinski rat i on mora biti temelj za našu povijest i budućnost. Istinu o njemu ne smijemo prešućivati i skrivati. Zato smo ovdje. Teško je danas govoriti jer nam je Hrvatska pognuta, preveliki teret je na njenim leđima i zato neka ovo bude naš poziv svima da je opet podignemo i svi zajedno uzdignute glave hodamo po svijetu.“

Po završetku komemoracije za poginule redarstvenike održana je Sveta misa u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima koju su predvodili vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac i župnik Vinkovačke župe mons. Tadija Pranjić.

Nakon Svete mise, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić uputio se prema mjestu masovne grobnice Ovčara gdje je položio vijenac i zapalio svijeću, a potom je, u nazočnosti načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Mire Bradića, načelnika Policijske postaje Vukovar Dalibora Pavlovića te predsjednika Udruga Koordinacija proisteklih iz Domovinskog rata Danijela Rehaka, obišao Spomen dom Ovčara.

Ministar je ovu prigodu iskoristio kako bi održao sastanak s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i njegovim suradnicima. Sastanak je prošao u duhu obljetnice nemilih događaja u Borovom Selu i samom Vukovaru ratne 1991. godine. Budući da je Vukovar danas grad koji je izložen velikim promjenama po pitanju migrantske krize i buduće Schengenske granice, ministar i gradonačelnik dogovorili su novi sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi pronašli zajednički način kojim bi najbolje osigurali kvalitetan život njegovim stanovnicima. 

 

Hrvatski policajci ubijeni u srpskoj zasjedi u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine:

Stipan Bošnjak (1955.), Luka Crnković (1970.), Josip Culej (1966.), Antun Grbavac (1961.), Mladen Čatić (1971.), Janko Čović (1965.), Zoran Grašić (1969.), Željko Hrala (1968.), Zdenko Perica (1965.), Marinko Petrušić (1966.), Ivica Vučić (1961.)i Mladen Šarić (1965.).



Pisane vijesti