Obilježena 33. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Jer mora se znati istina, jer istina koja se ne izgovara pogotovo u vrijeme obljetnica brzo umire, istaknuo je potpredsjednik Božinović

Foto: MUP

Prije 33 godine, u hrvatskoj povijesti poznato kao “Krvavi Uskrs”, život je izgubio Josip Jović, 22 - godišnji dobrovoljac, Prvi hrvatski redarstvenik, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje i postao prva žrtva Domovinskog rata. Danas je pred spomen obilježjem u njegovu čast na Plitvicama obilježena 33. obljetnica akcije „Plitvice“ i njegovog stradavanja.

Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika.

Vijenac su položili članovi obitelji poginuloga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića te predstavnici udruga sudionika akcije „Plitvice“:

- Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90

- Udruga Tigar 90/91 Rakitje

- Udruga prvi hrvatski redarstvenik

- Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH

- Udruga Specijalne jedinice policije Grom Karlovac.

Nakon njih, zajednički vijenac položili su potpredsjednici Vlade, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji generala Josipa Lucića i Mladena Markača, brigadnog generala Ivana Turkalja ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i njegovih suradnika. 

U ime svojih županija i općina zajednički vijenac su položili predstavnici Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije i općina Plitvička jezera i Cista Provo, budući da je Josip Jović rodom iz Aržana nakon čega su počast odale i ostale braniteljske udruge, te prisutni pojedinci.

Kao i ranijih godina, i u sklopu ovogodišnje obljetnice članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, aktivni i umirovljeni policijski službenici, pripadnici svih rodova policije, članovi sportskih klubova, dali su svoj jedinstven doprinos sjećanju na ulogu hrvatske policije u obrani i oslobađanju Hrvatske. Tim povodom, Udruga Specijalne jedinice policije „Grom“ Karlovačke županije, zajedno s Atletskim klubom Plitvice organizirala je već tradicionalni 14. ultramaraton, dug 87 kilometara (od Karlovca do Plitvica), koji su sudionici započeli sinoć i nakon 14 otrčanih sati odali prigodnu počast ispred spomen obilježja Josipu Joviću.

Također, u organizaciji Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, članovi biciklističke ekipe „Tigrovi“ zajedno s polaznicima Policijske škole "Josip Jović" odvozili su 145 kilometara dug biciklistički maraton od Policijske škole do Plitvičkih jezera, naziva „Krvavi Uskrs“.

Obilježavanju su se ove godine na spomen obilježju pridružili i mnogobrojni pripadnici službi koje djeluju u sklopu sustava civilne zaštite.

Nakon minute šutnje za poginuloga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i sve branitelje poginule u Domovinskom ratu, okupljeni su se kroz riječi moderatorice prisjetili samoga tijeka akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića. 

Svim okupljenima se kroz molitvu obratio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a cjelokupni događaj uveličala je policijska klapa „Sveti Mihovil“ te Tamburaški sastav Policijske akademije prigodnim skladbama.

Program obilježavanja nastavljen je dodjelom amblema desetorici novih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko nakon intenzivne šestomjesečne obuke koje im je uručio zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Obuka je završena taktičkom hodnjom na području Velebita. I to hodnjom linijom obrane dužine 120 km koju su tijekom Domovinskog rata u najtežim uvjetima preko tri godine neprekidno držali pripadnici specijalne policije MUP-a RH i to po direktnoj zapovjedi Vrhovnog zapovjednika predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Danas u slobodi, Antiteroristička jedinica Lučko je najelitnija postrojba hrvatske policije posebno organizirana, obučena i opremljena ustrojstvena jedinica Zapovjedništva za intervencije koja izvršava najteže zadaće na području cijele Republike Hrvatske i to na kopnu, vodi i u zraku.

Hrabrost, borbena gotovost, visoka psihofizička spremnost, neizmjerno i zanosno domoljublje, sve su to odlike koje su pokazali hrvatski policajci, a Antiteroristička jedinica Lučko i danas nosi sve te epitete i odlike hrvatske elitne postrojbe.

U izjavi za medije, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je kako smo se ove godine 33. put okupili kako bismo obilježili pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika, mladog policajca Josipa Jovića te obilježili uspješnu akciju hrvatske policije na Uskrs prije 33 godine kojom su osujećene namjere neprijatelja da upravo ovdje presječe Hrvatsku na dva dijela kako bi je kasnije lakše uništio.

„Sve što je uslijedilo nakon ove akcije bila je hrabrost hrvatskih ljudi, hrvatskih branitelja, koja je dovela do stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Mene posebno čini ponosnim da su te prve akcije uključujući i ovu akciju na Plitvicama izveli pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Jedinice za posebne namjene Kumrovec. Posebno me raduje što je svake godine ovdje sve više građana koji prepoznaju važnost održavanja sjećanja na tu akciju, na Josipa Jovića, i iz godine u godinu vidim sve više mladih ljudi, a to znači da prenosimo istinu o slavnim danima nastanka hrvatske države, našim najmlađima. Jer mora se znati istina, jer istina koja se ne izgovara pogotovo u vrijeme obljetnica brzo umire. Zato smo mi odlučni da nastavimo tim putem da nastavimo izgrađivati Hrvatsku kao prosperitetnu državu.“, istaknuo je ministar Božinović. 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica