Održan neformalni videosastanak ministara unutarnjih poslova na početku Njemačkoga predsjedanja Vijećem Europske unije

Danas, 7. srpnja održan je prvi neformalni videokonferencijski sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU, na kojem su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras

Foto: MUP

Glavne teme susreta bile su važnost utvrđivanja modela Europskog policijskog partnerstva, posebice u smislu razmjene informacija bitnih za pitanja sigurnosti, migracija i granica, te problematika traganja i spašavanja migranata na Sredozemnom moru u kontekstu nezakonitih migracijskih kretanja.
Učinkovita kooperacija, temeljena na povjerenju između svih agencija i institucija za provedbu zakona ključna je za slobodu i sigurnost unutar Europske unije, premisa je s kojom se svi slažu, te su sudionici sastanka unutar teme europskog policijskog partnerstva posebnu pažnju posvetili važnosti brze razmjene i dostupnosti svih najnovijih, aktualnih informacija policijama svih država članica, bez gradacija u sadržajnom ili vremenskom smislu.

Takav zajednički, sveobuhvatan i sustavan pristup u brizi o unutarnjih sigurnosti Unije i njenih građana prvenstveno je važan zbog suočavanja sa sigurnosnim izazovima teškog i organiziranog prekograničnog kriminaliteta i nezakonitih migracija, a svoju je važnost na novi način pokazao i u pandemiji korona virusa, tijekom koje je zabilježen porast kaznenih djela, posebice posredstvom Interneta.
Unutar razmatranog modela Europskog policijskog partnerstva Europol bi imao istaknutu ulogu, koju je stoga potrebno jačati, na čemu je radilo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU te ostvarilo značajan napredak u uspostavi koncepta Inovacijskog Hub-a u Europolu i postavljanju temelja za njegovo adekvatno financiranje, kao i financiranje drugih agencija za provedbu zakona.   

Nakon što je zahvalio svim kolegama na izvrsnoj suradnji i potpori tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje je bilo obilježeno dosad neviđenim okolnostima, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović izrazio je svoju punu podršku daljnjem razvoju i nadogradnji policijske suradnje kroz model Europskog policijskog partnerstva, te naglasio kako on predstavlja i pogodnu platformu za unaprjeđivanje bilateralnih odnosa država članica. Jačanje prekogranične policijske suradnje ključno je i za ukidanje kontrola na unutarnjim granicama i povratak normalnom funkcioniranju Schengena i njegovo proširenje, što je za Hrvatsku vrlo važno.

Unutar teme o operacijama traganja i spašavanja na Sredozemlju, ministar Božinović istaknuo je kako se pojačani angažman Frontexa na suzbijanju nezakonitih prelazaka granice u istočnom Sredozemlju, u čemu sudjeluje i hrvatska policija, pokazao uspješnim, ali da se uz sustavnu nadogradnju zaštite vanjskih granica Unije i akcija traganja i spašavanja na moru, zbog dugoročne održivosti azilnih sustava zemalja EU, neizostavno paralelno mora raditi i na jačanju politike povrata u matične zemlje onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU.

U tom kontekstu sudionike videosastanka podsjetio je da je Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU naglasak stavljala na jačanje suradnje s trećim zemljama po pitanju readmisije, te naposljetku podržao mišljenje predsjedatelja o nužnosti razvijanja suradnje i sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Libijom, Alžirom i Tunisom, zbog utjecanja na izvorišne uzroke migracija i posljedično sprječavanje rizičnih putovanja preko Sredozemlja, odnosno učinkovitije suzbijanje krijumčarenja.

Pritom, zaključio je ministar Božinović, kao ogledni model može poslužiti suradnja Španjolske i Maroka na suzbijanju migracijskih pritisaka na zapadno-sredozemnom pravcu.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Vanjski i europski poslovi