Održana vježba "Jadran 2011"

Slika topvijesti/2011/svibanj/vjezba4.jpg

Cilj vježbe je bio da se u operativnoj praksi i provjeri pokaže stupanj uvježbanosti svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, gdje se, ovom vježbom, jasno pokazala trenutna sposobnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela -

Foto: PU šibensko-kninska

U skladu sa Planom zajedničkih aktivnosti za 2011. godinu svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, u šibenskom akvatoriju je jučer provedena vježbe „Jadran 2011“ na temu „ Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

- Cilj vježbe je bio da se u operativnoj praksi i provjeri pokaže stupanj uvježbanosti svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, gdje se, ovom vježbom, jasno pokazala trenutna sposobnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela - rekao je ravnatelj Uprave za granicu Nikola Milina.

Tijekom prošle godine na Jadranu su spašene 944  osobe i oko 200 plovila, a najveći broj akcija događa se tijekom ljetnih mjeseci, kazao je ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda i Zapovjednik stožera Plana intervencija kapetan Joško Nikolić nakon uspješno održane vježbe „Jadran 2011“. Sve akcije spašavanja na moru, istaknuo je Nikolić, koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa središtem u Rijeci.

Vježba je obuhvatila akciju progona nepoznatog plovila koje je nakon sudara s putničkim brodom pobjegao s mjesta nesreće. Nakon sudara na putničkom brodu izbio je požar u strojarnici, nekoliko članova posade je ozlijeđeno od kojih je jedan pao u more. Lučka kapetanija Šibenik je nakon zaprimljenog poziva obavijestila MRCC, te su u akciju spašavanja upućeni plovilo pomorske policije, brodica kapetanije, vatrogasci, eko brodica, tegljač i helikopter Obalne straže RH iz Divulja.

Plovilo pomorske policije krenulo je u progon za odbjeglim plovilom, a helikopter HRZ-a je iz mora izvukao utopljenika, dok su ozlijeđeni članovi posade vozilom Hitne pomoći prebačeni u najbližu bolnicu. Zbog velike količine goriva na brodu, i opasnosti istjecanja goriva, oko gorućeg broda stavljene su zaštitne brane, a nakon ugašenog požara putnički brod je uhvaćen u tegalj i odvezen u najbližu luku zakloništa.

Nositelj vježbe je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjelovali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, Lučke kapetanije, tvrtka Cian iz Splita za zaštitu u slučaju onečišćenja mora i Obalna straža. 



Pisane vijesti