Oko 40 milijuna kuna za sigurnost cestovnog prometa

Slika topvijesti/2011/kolovoz/cvh.jpg

Foto: MUP RH

Davorin Pavlović, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske i Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova potpisali su danas Ugovor o financiranju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020 i opremanju prometne policije. Stavljanjem potpisa na Ugovor Centar za vozila Hrvatske obvezao se za sigurnost prometa izdvajati oko 40 milijuna kuna godišnje u idućih deset godina, koliko je Nacionalni program na snazi. Konkretno, novčani će iznos varirati iz godine u godinu, jer je ustvari riječ o osam posto od sredstava ostvarenih u obavljanju usluga tehničkih pregleda i registracije vozila, kao i drugih poslova koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila u jednoj godini, a namijenjeni su za prometnu preventivu. Dobivena će se sredstva utrošiti za opremanje prometne policije uređajima i opremom za nadzor cestovnog prometa, za preventivne aktivnosti i, općenito, za provođenje svih aktivnosti planiranih Nacionalnim programom. Centar za vozila Hrvatske prvi je sa MUP-om potpisao ovakvu vrstu ugovora, a taj čin u konačnici predstavlja vrijednu kariku u dostizanju Programom postavljenog cilja: smanjiti broj poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 posto u odnosu na stanje u 2010. godini, odnosno dostići brojku od 213 poginulih osoba na kraju 2020. godine!

Već prilikom postavljanja ovako ambicioznog plana, u travnju ove godine kada je Nacionalni program donesen, nositelju – Ministarstvu unutarnjih poslova bilo je jasno da je on ostvariv samo ako se sve razine društva uključe u njegovu realizaciju i daju mu stvarnu, a ne samo deklarativnu podršku. U tom kontekstu današnje potpisivanje još više dobiva na snazi.

Podsjećamo, u najnoviji Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa implementirana su svjetska i europska kretanja u području sigurnosti cestovnog prometa, odnosno usklađen je sa 4. Akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja članica EU i Desetljećem akcije Ujedinjenih naroda.



Pisane vijesti