Operativna akcija „Aureus“

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PNUSKOK/pnuskok_267_200.png

U okviru združene operativne akcije 16 europskih zemalja i Europola, MUP je u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Upravom za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 17. do 23. studenoga proveo na nacionalnoj razini koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata, te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama.  

U okviru združene operativne akcije 16 europskih zemalja i Europola, kodnog imena „Aureus“, MUP je u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Upravom za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 17. do 23. studenoga proveo na nacionalnoj razini koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata, te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama.
 
U provedbi zadaća lociranja, identificiranja i praćenja tijekova protuzakonitih aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima, angažirani su operativni sastavi temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije svih 20 policijskih uprava, uz koordinaciju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, operativni sastavi Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima, kao i stručna asistencija službenika 22 Konzervatorska odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.
 
Postupanje po operativnoj akciji „Aureus“ je na nacionalnoj razini rezultiralo pronalaskom otuđene umjetničke skulpture u bronci „Koranska nimfa“, te procesuiranjem dvojice počinitelja teške krađe na području PU karlovačke pronalaskom 10 otuđenih umjetničkih reljefa u mesingu sakralnih motiva Križnog puta. Rezultiralo je i dovršenjem kriminalističkog istraživanja nad počiniteljem teške krađe na području PU splitsko-dalmatinske, zatjecanjem u devastaciji arheološkog nalazišta jednog počinitelja, te izuzimanja većeg broja protuzakonito prisvojenih arheoloških artefakata od njega, uz njegovo kazneno procesuiranje na području nadležnosti PU osječko-baranjske. Nadalje, rezultiralo je zatjecanjem u neovlaštenom obavljanju podmorskih aktivnosti na zaštićenom podmorskom arheološkom lokalitetu trojice talijanskih ronilaca, te prekršajnim procesuiranjem odgovornih pravnih i odgovornih osoba temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na području nadležnosti PU istarske, dok je praćenjem ponude na mrežnim portalima, u jednoj od zemalja sudionica operativne akcije uočena ponuda dva arheološka predmeta/kulturna dobra porijeklom sa podmorskih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, u vezi čega je zatražena međunarodna policijska pomoć.


Pisane vijesti