Početak provedbe Pilot projekta „ePodnesak“

Slika topvijesti/2017/ozujak/epodnesak_s.jpg

Foto: PU varaždinska

Ministarstvo pravosuđa je u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova pripremilo Odluku o provođenju Pilot projekta ePodnesak. Tom se Odlukom pokreće pilot projekt kojim će se Ministarstvu unutarnjih poslova omogućiti elektroničko podnošenje četiri vrste prekršajnih akata, kojima Ministarstvo unutarnjih poslova, kao ovlašteni tužitelj, pokreće postupak pred prekršajnim sudovima: optužni prijedlog, prigovor protiv obaveznog prekršajnog naloga, prigovor protiv prekršajnog naloga, izjava za donošenje odluke o prekršaju temeljem sporazuma.

Ministarstvu unutarnjih poslova će se omogućiti uvid u predmete, odnosno tijek prekršajnog postupka na prekršajnom sudu, na koji Ministarstvo ima pravo kao ovlašteni tužitelj, odnosno stranka u postupku. Pilot projekt će se u prvoj fazi provoditi na Prekršajnom sudu u Varaždinu i Policijskoj postaji Varaždin, od 8. ožujka 2017. godine u trajanju od tri mjeseca.

Očekivane koristi od ovog projekta su: 

  • provjerit će se mogućnost funkcioniranja aplikacije koja je pripremljena za razmjenu podataka,
  • Ministarstvo pravosuđa (prekršajni sudovi) dobivaju generirane podatke o prekršajnim aktima (elektroničkim putem izravno preuzete) kojima MUP, kao ovlašteni tužitelj pokreće postupak pred prekršajnim sudovima, a koji direktno idu u njihov sustav JCMS,
  • Ministarstvo pravosuđa dobiva elektroničkim putem kompletan skenirani dokument (nakon uvođenja e-potpisa u MUP-u),
  • MUP dobiva na uštedi kancelarijskog materijala koji je korišten za formiranje kompletnog akta, te nije potrebno osobno odnositi ili slati poštom te akte na nadležni sud,
  • MUP dobiva mogućnost uvida u tijek prekršajnog postupka na prekršajnom sudu preko sustava, a sada se to može ostvariti odlaskom na prekršajni sud i uvidom u predmet, odnosno privitkom odluke prekršajnog suda,
  • MUP dobiva bolji statistički pregled te problematike

Ministar pravosuđa Ante Šprlje  je izjavio: „Ovo je na neki način početak jednog velikog procesa digitalizacije u sektoru prekršajnog sudovanja. Naša želja je da se procesi koliko je god to moguće informatiziraju, da se službenici rasterete nepotrebnog administriranja, da se papiri gotovo izbace, da se uspostavi suradnja policije i prekršajnih sudova i da na taj način bude primjereno sudovanje u prekršajnom pravu, te se doprinese boljem funkcioniranju države“.

Ministar unutarnjih polova Vlaho Orepić je istaknuo kako smatra da će ovaj projekt biti izniman iskorak u olakšanju cijele procedure, te dodao: „Osobno politiku doživljavam kao sredstvo za rješavanje životnih potreba ili problema ljudi, a ovo je upravo konkretno rješavanje problema da bi napravili što jednostavnije, brže i dostupnije procedure. Uistinu se nadam da će do kraja godine ovo biti ustaljena praksa u naša dva ministarstva“.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin pohvalila je suradnju dvaju ministarstava, kao i suradnju s Policijskom upravom varaždinskom u pokretanju pilot projekta.

Ministar Vlaho Orepić posjetio Policijsku upravu varaždinsku

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je posjetio i Policijsku upravu varaždinsku. U pratnji načelnika Policijske uprave varaždinske Darka Jurčeca, ministar je obišao zgradu uprave te tom prigodom kratko porazgovarao s djelatnicima. Na kratkom sastanku načelnik Jurčec je ministra izvijestio o značaju uprave, sigurnosnoj situaciji, problematici u radu i projektima koji se u njoj provode. Sastanku je prisustvovao i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić.

Ministar Orepić je izrazio zadovoljstvo iznijetim, te istaknuo kako su osnovne smjernice za dobar rad policije sigurnost i povjerenje građana u policiju. Naveo je kako je u pripremi čitav niz zakona i podzakonskih propisa koji reguliraju policijsko postupanje, koji će dovesti do učinkovitijeg i kvalitetnijeg rada. 



Pisane vijesti