Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u studenom i prosincu

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/policija7.jpg

Općenito, iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. 

Foto: Ilustracija

Općenito, iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Upravo poradi navedenih razloga policija će, u studenom i prosincu, provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozače će se dodatno kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Jednako tako, u razdoblju od 11. do 14. studenog 2016. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije koja se, zbog Martinja koje je padalo u srijedu, provodila u trajanju od deset dana. Tada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 21.411 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.954 vozača, a 70 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, 8 vozača bilo je pozitivno na preliminarnom testiranju na droge, dok ih je 12 odbilo testiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina – 504 vozača, od 25 do 30 godina – 430 vozača, 18 do 24 godine – 409 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 866 vozača.

Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2016. godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3.537 prometnih nesreća, od čega 50 prometnih nesreća sa poginulim osobama, 1.414 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 2.073 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 55 osoba, 441 je zadobila teške, a 1.587 lake tjelesne ozljede.

            Zakonske odredbe

Vozač vozila kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove, ne smije upravljati niti početi upravljati vozilom na cesti ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola.

Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, BE, F, G i AM ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe, instruktor vožnje i mladi vozač ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.        

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine,  a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i jedan do tri negativna prekršajna boda.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojeg je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da je upravljao vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbije podvrći ispitivanju imaju li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Uz iznijeto napominjemo da, sukladno ovlastima, policija prema vozačima pod utjecajem alkohola, odnosno koji upravljaju vozilom za vrijeme dok je prema njima primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom, primjenjuje i odredbe Prekršajnog zakona.  

Tako, sukladno Prekršajnom zakonu, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati. 

Policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom, ako se radi o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj.

Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama to su prekršaji:

  • kretanje vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine,
  • vožnja prije stjecanja prava na upravljanje,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg,
  • upravljanje vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova,
  • odbijanje podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno izuzimanju krvi ili krvi i urina,
  • vožnja u suprotnom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako se vozač kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite kako niti jedan razlog nije opravdan za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.


Pisane vijesti