Posjet predstavnika organizacije Međunarodnog odbora „Law Enforecement Torch Run“

Regionalni koordinatori organizacije „Law Enforecement Torch Run“ za Europu i Euroaziju posjetili su Policijsku akademiju te svečano uručili hrvatsku olimpijsku baklju s logom Torch Run Croatia

FOTO: MUP

Danas, 3. srpnja 2019. godine, Gary Gordon i Jan Brandenhorst, regionalni koordinatori organizacije „Law Enforecement Torch Run“ za Europu i Euroaziju, posjetili su Policijsku akademiju kako bi predstavili rad međunarodnog programa, u koji su uključene 42 zemlje iz cijeloga svijeta.  

Nakon kratkog pozdravnog govora načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka, polaznici Policijske škole „Josip Jović“ sudjelovali su na Torch Runu, a zatim su predstavnici organizacije uručili hrvatsku olimpijsku baklju s logom Torch Run Croatia predsjedniku Povjerenstva za sport MUP-a RH, zamjeniku glavnog ravnatelja policije Josipu Ćeliću.

Predstavljanju rada međunarodnog programa „Law Enforecement Torch Run“ prisustvovali su predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske Denis Sušac, voditeljica smjene u domu i sudionica Torch Runa ispred MUP-a RH Maja Krajcar, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Ivana Herceg, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić te službenica za promicanje sporta i potporu sportašima u MUP-u Ksenija Vujčić.

Voditeljica smjene u domu i sudionica Torch Runa ispred MUP-a RH Maja Krajcar istaknula je kako je glavni cilj ovog programa da se kroz sport, kao jedan od aspekata koji unaprjeđuje kvalitetu života, omogući osobama s intelektualnim teškoćama da ostvare svoj potencijal. „Svima oko nas trebamo ukazati na to koliko je važno integrirati osobe s intelektualnim poteškoćama kao ravnopravne članove društva, svi smo povezani u jednoj zajednici i svi imamo jednaka prava“, nadodala je Krajcar.

Kao hrvatska predstavnica, sudjelovala je u „Law Enforecement Torch Run Final Leg-u“ uoči Ljetnih olimpijskih igara Specijalne olimpijade održanih u Ujedinjenim arapskim emiratima u ožujku ove godine. Tijekom dva tjedna, više od 100 sudionika, policijskih službenika iz cijeloga svijeta organiziranih u deset timova, trčalo je područjem Arapskih Emirata te noseći olimpijski plamen promoviralo ciljeve međunarodnog programa i Specijalne olimpijade. Prisega sportaša Specijalne olimpijade glasi: „Dopustite mi da pobijedim, ako ne pobijedim, podržite me da budem hrabar u pokušaju.“

Specijalna olimpijada promiče razumijevanje, prihvaćanje i integraciju ljudi sa i bez intelektualnih teškoća i to u više od 170 zemalja. Regionalni koordinator organizacije „Law Enforecement Torch Run“ Jan Brandenhorst izjavio je kako ideja pokreta bila da policijski službenici u ulozi čuvara olimpijskog plamena pruže potporu Specijalnoj olimpijadi u razvijanju svijesti o prihvaćanju osoba s intelektualnim poteškoćama. S vremenom, u pokret su se uključili i vatrogasci, pravosudni policajci, vojnici te pripadnici službe spašavanja.

Među najvažnjim kvalitetama programa, regionalni koordinator organizacije Gary Gordon, istaknuo je pozitivne reakcije koje dobivaju iz svih dijelova svijeta, a pogotovo iz onih zemalja čiji su policijski službenici i sami dio „Law Enforecement Torch Run“ programa. „To je vrlo dobar način da se javnost poveže s policijom jer osjeti humanu stranu policajaca, a u svemu tome veliku ulogu imaju i društvene mreže te dijeljenje informacija putem istih“, dodao je Gordon.

Nakon prezentacija programa te podjele dobrih iskustava koje ovaj međunarodni pokret sa sobom nosi, predstavnici međunarodne organizacije obišli su prostorije Policijske škole „Josip Jović“ te posjetili Muzej policije kroz koji ih je provela voditeljica Muzeja Helena Biočić. Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš objasnio im je rad Centra, a policijski službenici demonstrirali su i nekoliko situacija u kojim se koristi pomoć službenih policijskih pasa.

Više o aktivnostima organizacije „Law Enforecement Torch Run“:  www.letr.org
                                                                                                    www.letr-finalleg.org
 

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica