Vlada je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Slika /ministar/ministar%204.7..jpg

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske podržala je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i produljenje suradnje s Republikom Slovačkom u projektu „Sigurna turistička sezona“

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na današnjoj, 164. sjednici Vlade Republike Hrvatske, predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ministar je napomenuo kako su izmjene ostvarene kao rezultat brojnih analiza te vrlo bliske suradnje MUP-a s Fakultetom prometnih znanosti. Izmjenama se znatno povećavaju novčane kazne, propisuje se minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ali i propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za osam najtežih prometnih prekršaja.

Među spomenute prekršaje spadaju: vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru, prekoračenje dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje podvrgavanja ispitivanju radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 grama po kilogramu te vožnja pod utjecajem droga, upravljanje prije stjecanja prava za upravljanje vozilom, kao i u trenutku kad je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te upravljanje vozilom dok je ona oduzeta i vozač isključen iz prometa, odnosno kojemu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Kazne se povećavaju i za neke druge prekršaje, koji su se pokazali kao najčešći uzroci prometnih nesreća s posljedicama, bilo na život, zdravlje ili imovinu. Ministar Božinović istaknuo je kako je u je u Ministarstvu unutarnjih poslova već osnovana radna skupina koja će pratiti učinke određenih mjera, davati izmjene i dopune te predlagati dodatna poboljšanja ukoliko se za istima ukaže potreba.

Također, pred članove Vlade iznio je Prijedlog zaključka u vezi s Dodatkom Provedbenog protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke Republike o suradnji tijekom turističke sezone.

Radi se o sve popularnijem projektu „Sigurna turistička sezona“, koji se provodi već 13 godina. Osim 17 europskih zemalja, projektu su se pridružili i policijski službenici iz NR Kine i Republike Koreje. Republika Slovačka izrazila je želju za produljenjem suradnje tijekom projekta za buduće godine. „Prijedlog je da se vrijeme upućivanja slovačkih policijskih službenika produži sa dosadašnjih od 1. srpnja do 31. kolovoza, na razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna. S obzirom na izuzetno dobru suradnju mi ocjenjujemo da je ovaj prijedlog prihvatljiv“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske podržala je spomenute točke dnevnog reda sjednice te ih uputila u Hrvatski sabor.
 

Pisane vijesti