Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras na Samitu o Zapadnom Balkanu

Slika /topvijesti/2019/SRPANJ/Dr%C5%BEavna%20tajnica%20na%20Samitu%20Zapadnog%20Balkana/slika-1.jpg

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras sudjelovala je na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU i šest država jugoistočne Europe

Foto: MUP

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras sudjelovala je danas, 4. srpnja 2019. godine, na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU i šest država jugoistočne Europe (Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Kosova) održanog u okviru Konferencije Berlinskog procesa (Samita o Zapadnom Balkanu) u Poznanu (Poljska).

Tijekom sastanka ministri su raspravljali o poveznici nezakonitih migracijskih pritisaka i aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina u području jugoistočne Europe te općenito o sigurnosnim izazovima prisutnima u ovoj regiji. U tom kontekstu, ministri su prepoznali značaj regionalne suradnje, prvenstveno u smislu  pravovremene i učinkovite razmjene operativnih informacija.

Dodatno, raspravljalo se i o aktivnostima koje bi države trebale poduzeti u cilju suzbijanja trgovanja ljudima, dokidanja modernog ropstva i borbe protiv krijumčarenja droga te o mogućim rješenjima za suočavanje s problemom nezakonitog posjedovanja, zlouporabe i krijumčarenja oružja i streljiva u regiji jugoistočne Europe.

Kao nastavak rasprave s prošlogodišnjeg Samita Berlinskog procesa, ministri su razmijenili mišljenja o poduzetim i budućim aktivnostima u cilju borbe protiv korupcije.

Tijekom dvodnevnog trajanja Samita o Zapadnom Balkanu (4. i 5. srpnja 2019.), osim ministara unutarnjih poslova navedenih država, odvojeno će se sastati i ministri vanjskih poslova te ministri gospodarstva, a sam Samit će biti zaključen sastankom šefova država i vlada.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja