Potpredsjednik Božinović na Bregani: Otvorili smo vrata Europi bez granica

Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor obilježen simboličnim podizanjem rampe i skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana

Foto: MUP

Noćas, 31. prosinca 2022. godine, točno u ponoć, simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole te skidanjem ploče na GP Bregana, svečano je obilježen ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor – najveće područje slobodnog kretanja u svijetu.

"Otvorili smo vrata Europi bez granica", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na Bregani.

„Večeras slavimo novi dan, novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda, prirodnog okruženja kojem i kao narod i kao država pripadamo. Zbog toga je ovaj večerašnji čin više od ukidanja graničnih kontrola. On je konačna afirmacija našeg europskog identiteta za koji su se generacije Hrvata borile i u konačnici izborile“, izjavio je Božinović. 

Potpredsjednik Božinović ugostio je slovensku ministricu uprave u funkciji ministrice unutarnjih poslova Sanju Ajanović Hovnik, dok se glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini pridružio vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja slovenske policije mag. Boštjan Lindav.

Slovenska ministrica Sanja Ajanović Hovnik ulazak Republike Hrvatske u Schengen smatra povijesnim događajem.

"Kako smo prije 30-ak godina simbolično postavljali granice, tako ih sada mičemo. To ne znači da će se sigurnost smanjiti budući da smo se u obje države temeljito pripremali za ovaj trenutak", rekla je Ajanović Hovnik.

Nekoliko minuta prije ponoći, policijski službenici su na Bregani obavili posljednju graničnu kontrolu, uz prigodni dar posljednjem putniku dok je točno u ponoć istovremeno podignuta rampa s obje strane granice, a osim rampe uklonjena je i ploča s natpisom ''Postaja granične policije Bregana''.

Sada već bivši načelnik Postaje granične policije Bregana Ivica Malek je ovom prigodom podnio i posljednji prijavak glavnom ravnatelju policije Milini u kojem je izvijestio da policijski službenici prestaju s provedbama graničnih kontrola i prelaze na zadaće kompenzacijskih mjera. Potom se su hrvatska i slovenska  izaslanstva uputila u Postaju granične policije Obrežje gdje su se načelnici policijskih postaja zahvalili jedni drugima na dosadašnjoj suradnji, uz također simbolično uklanjanje ploče s policijske zgrade.
 
Uz potpredsjednika Vlade i ministra dr. sc. Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, ovom povijesnom trenutku su iz Ministarstva unutarnjih poslova svjedočili državna tajnica Terezija Gras, zamjenik glavnog ravnatelja policije za poslove granične policije Jozo Šuker i pomoćnik glavnog ravnatelja policije, ujedno i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Slovenskoj ministrici Sanji Ajanović Hovnik su se uz vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja mag. Boštjana Lindava, pridružili iz Kabineta Maja Dimitrovski, zamjenik glavnog ravnatelja Jože Senica i načelnik Sektora granične policije Peter Skerbiš.

S današnjim ulaskom u schengensko područje, na unutarnjoj granici, odnosno državnoj granici Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom te Republike Hrvatske s Mađarskom, klasične kontrole na graničnim prijelazima više ne postoje. Dakle, građani prilikom odlaska u Sloveniju ili Mađarsku više ne moraju prolaziti kroz dosad uobičajene kontrole uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

Kad govorimo o prelasku vanjske granice, nema nikakvih izmjena niti za državljane EU niti za građane trećih zemalja. Granična kontrola obavlja se kao i do sada, provođenjem Zakonika o schengenskim granicama, uključujući također provođenje i drugih relevantnih uredbi Europskog parlamenta i vijeća. Dakle, svi građani EU pa tako i hrvatski državljani koji žive u susjednim trećim zemljama moraju ispunjavati jednake uvjete kao i prije ulaska u schengenski prostor.

Hrvatska je na svom putu prema Schengenu prošla najzahtjevniju evaluaciju te u zadnjih šest godina ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice. Da s današnjim danom Republika Hrvatska ulazi u Schengen, Vijeće EU jednoglasno je odlučilo 8. prosinca 2022. godine.
 
U ponoć su podignute sve rampe na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj te je omogućen neometan prolaz vozila i putnika.  
 




Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor, Bregana, 1. siječanj 2023.

Pisane vijesti