Potpredsjednik Vlade Božinović na 48. sjednici Vlade

Slika /2021/03/ministar_vlada_11_3_2021.jpg

Vlada RH prihvatila je Konačni prijedlog Zakona o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva, odbijena je Interpelacija o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite u RH, a ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović već uobičajeno informirao je i o aktivnostima Stožera

Danas, 11. ožujka 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 48. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Na današnjoj sjednici, Vlada RH prihvatila je Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1148 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva te izmjeni Uredbe (EZ) br. 1907/2006 i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 98/2013 (EU).  Na današnjem dnevnom redu bila je i Interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koja je u konačnici odbijena, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović već uobičajeno informirao je i o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva

Uredba i Zakon o prekursorima bave se prekursorima eksploziva odnosno tvarima dostupnima u slobodnoj prodaji koje se koriste za razne svakodnevne namjene, a u određenim količinama i/ili koncentracijama mogu poslužiti za izradu eksploziva. Važno je naglasiti da Zakon ne predviđa mogućnost da se pojedinačnim korisnicima stavljaju na raspolaganje određeni ograničeni prekursori eksploziva, niti ih oni mogu unositi, posjedovati ili koristiti. Također, Zakon ne predviđa mogućnost izdavanja dozvola pojedinačnim korisnicima za stavljanje na raspolaganje određenih ograničenih prekursora eksploziva, niti se priznaju takve dozvole dane pojedinačnim korisnicima od strane nadležnih tijela drugih država članica Europske unije ili država ugovornica EGP-a.

„Obzirom da je u odnosu na prijedlog zakona, tekst konačnog prijedloga dorađen samo u nomotehničkom smislu dozvolite da podsjetim da se Zakon usklađuje s Uredbom (EU) 2019/1148 Europskog parlamenta i Vijeća o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva. Ovim prijedlogom Zakona propisuju se obveze gospodarskim subjektima i internetskom tržištu, utvrđuju nadležna tijela za provedbu Uredbe kao i njihove obveze, a propisuju se i prekršajne sankcije za postupanja suprotna odredbama Uredbe i Zakona“, pojasnio je ministar Božinović o Zakonu kojeg je Vlada RH prihvatila nakon čega će biti upućen Hrvatskom saboru na drugo čitanje.

Interpelacija o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite

Što se tiče Interpelacije o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite koja je podnesena od strane Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, Hrvatskom saboru predloženo je odbijanje u cijelosti.

„Interpelacija ne sadržava utemeljene razloge za donošenje niti jednog od predloženih zaključaka  obzirom da je Vlada od samog trenutka događanja potresa brzim, stručnim i učinkovitim pristupom odgovorila na izazove radi kojih je proglašena katastrofa na područjima pogođenima potresom. Također Vlada, kao i nadležna tijela državne uprave u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, pravovremeno su i valjano pripremile našu zemlju na posebne okolnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 te se upravljanje sustavom civilne zaštite pokazalo promišljenim i potpuno usmjerenim ka očuvanju zdravlja stanovništva i prevenciji nekontroliranog širenja epidemije u Republici Hrvatskoj“, kazao je ministar Božinović koji smatra kako je sustav civilne zaštite nakon dugogodišnjeg zanemarivanja napredovao tijekom zadnja dva mandata ove Vlade u materijalnom, infrastrukturnom i stručnom pogledu.

Naglasio je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova, nadležno za koordinaciju sustava civilne zaštite sukladno trenutačnom zakonodavnom okviru, u prethodnom razdoblju izradilo nekoliko ključnih dokumenata koji su podloga za kvalitetno donošenje odluka, odnosno procjena, na kojima bi se trebao temeljiti daljnji rad i razvoj usmjeren prema smanjenju rizika od katastrofa. Na samom kraju izlaganja ministar Božinović  je naglasio da iskustva, kako pojedinačna, tako i za sustav u cjelini, trebaju biti iskorištena kako bi se ojačala otpornost naše zemlje za upravljanje u svim narednim krizama, prijetnjama i ugrozama za zdravlje i sigurnost svih građana Republike Hrvatske.

Vlada je odbila navode oporbene interpelacije.

Aktivnosti Stožera

Od održane 46. sjednice Vlade RH (4. ožujka 2021. godine) Stožer CZ RH nije donosio nove odluke. Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 19.553 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja prilikom čega je utvrđeno 269 nepravilnosti te je izdano 287 usmenih upozorenja. Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite RH utvrđena su 64 prekršaja. Sukladno utvrđenim kršenjima mjera bit će podneseno 13 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga. Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 324 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Operativne službe Ravnateljstva civilne zaštite

Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 800.770 artikala zaštitne opreme za COVID-19 ili 67 tona. Primatelji zaštitne opreme su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. U Logističkom centru RCZ u Jastrebarskom te regionalnim skladištima Rijeka, Osijek i Split trenutno se nalazi oko 17.1 milijun različitih artikala zaštitne opreme za koronavirus.
 

Pisane vijesti