Potpredsjednik Vlade Božinović na svečanom obilježavanju 34. godišnjice postojanja najelitnije postrojbe hrvatske policije ATJ Lučko

Od 2017. godine 73 milijuna eura smo uložili u opremu, u sredstva koja koristi ova postrojba, rekao je potpredsjednik Božinović 

FOTO: MUP

Najelitnija postrojba hrvatske policije - Antiteroristička jedinica Lučko, na današnji dan obilježava 34. godišnjicu postojanja.
 
Prisjetimo se, 7. rujna 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana oružana formacija za posebne namjene hrvatske države, kroz čije je redove prošlo 367 pripadnika. Za vrijeme Domovinskog rata, poginulo je 19 pripadnika, 52 su teško ranjena dok je 21 pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko stradao nakon rata.
 
Današnjoj svečanosti obilježavanja 34. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije prisustvovao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, koji je ovom prilikom u izjavi za medije istaknuo:
 
Antiteroristička jedinica Lučko jedna je od najelitnijih postrojbi koje je Hrvatska ikad imala i ima te koja je svoje ime i reputaciju stekla u najtežim trenucima. 
Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su bili među prvim hrvatskim braniteljima, obišli su sva ratišta u Republici Hrvatskoj, a nakon rata nastavili su se razvijati i prilagođavati izazovima vremena u kojima živimo danas, možemo sa puno uvjerenja reći da se radi o elitnoj postrojbi koja ima i svoju međunarodnu reputaciju. Mi kao Ministarstvo, kao Vlada, trajno ulažemo u specijalne postrojbe. Od 2017. godine 73 milijuna eura smo uložili u opremu, u sredstva koja koristi ova postrojba.” 
 
 
Također, potpredsjednik Vlade Božinović zahvalio se svim aktivnim i umirovljenim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko na hrabrosti, požrtvovanju te na svemu onome što su učinili i što čine danas. 
 
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izrazio je ponos na sve pripadnike Antiteroristička jedinica Lučko.
 
Svim pripadnicima Jedinice njihov dan čestitao je zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk te zahvalio obiteljima poginulih pripadnika jedinice na žrtvama koje su podnijeli gubitkom svojih najmilijih, a koji su za našu slobodu dali ono najvrijednije što su imali - vlastiti život.
 
Uz potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića prisustvovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Nevenka Lastrić-Đurić i Tomislav Bilandžić, glavna tajnica ministarstva Sanda Šimić Petrinjak, zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, savjetnik ministra dr. Josip Mihaljević, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Zoran Peša, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Josip Slaćanin, pripadnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.
 
Svečanost obilježavanja 34 godine postojanja najelitnije postrojbe hrvatske policije započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice. Vijence su najprije položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika ATJ Lučko i izaslanstvo Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90, predvođeno predsjednikom Udruge Zoranom Pešom, a zatim i izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom dr. sc. Davorom Božinovićem.
Nakon molitve odrješenja, održana je sveta misa koju je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.
 
Elitna hrvatska postrojba
Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko s ostalim postrojbama, skupnim snagama Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, posebno su se dokazali tijekom svog trogodišnjeg boravka na Velebitu. Njihova borba za oslobađanje Velebita, Like i ostalog dijela tih okupiranih područja započela je 21. kolovoza 1992. godine akcijom „Poskok“, a trajala je sve do završetka pobjedničke vojno-redarstvene operacije „Oluja“.
 
Antiteroristička jedinica Lučko dala je nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske, a i danas njezini pripadnici uživaju podjednako poštovanje kao i tada, ponajviše zbog svoje stručnosti, odvažnosti, hrabrosti i spremnosti na obavljanje iznimno zahtjevnih zadaća koje se često stavljaju pred njih.
 
Ovom prilikom još jednom, svim aktivnim i umirovljenim pripadnicima ove nezamjenjive Jedinice hrvatske policije, čestitamo njihov dan i želimo im puno uspjeha u profesionalnom radu.
 
 
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica