Potpredsjednik Vlade Božinović održao bilateralni sastanak s bavarskim ministrom Herrmannom

Ministar Božinović zahvalio se na snažnoj podršci Slobodne Države Bavarske pristupanju Hrvatske Schengenu kao i razumijevanju da je time dodatno porasla njezina odgovornost u zaštiti vanjske schengenske granice

FOTO: MUP

Na poziv potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića u posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova sudjelovao je ministar unutarnjih poslova, sporta i integracije Slobodne Države Bavarske Joachim Herrmann.
 
Tom prigodom održan je bilateralni sastanak između dva ministra, što je bio uzvratni posjet nakon sastanka održanog u studenom 2021. godine u Münchenu.
 
Na početku je iskazano zadovoljstvo potpisivanjem Akta o otvorenju Centra za njemačke i europske studije na Sveučilištu u Zagrebu te osnivanjem Croaticuma i lektorata za hrvatski jezik i kulturu na Sveučilištu u Regensburgu.
 
Važnost potpisivanja navedenog Akta ogleda se u tome da u Bavarskoj živi više od 120.000 Hrvata, što ujedno predstavlja i nasljeđe za generacije našeg iseljeništva, kojima je time za budućnost omogućno učenje jezika i kulture zemlje iz koje potječu. Hrvati koji žive u Bavarskoj iznimno su važni u smislu povezivanja Hrvatske i Bavarske, međusobnog razumijevanja i bliskosti država, posebice činjenicom da je Hrvatska pristupila Schengenu i eurozoni, što će zasigurno utjecati na pozitivan rast gospodstava i turizma, imajući u vidu da je  Hrvatska važna auto destinacija bavarskih turista.
 
Ministar Božinović zahvalio se na snažnoj podršci Slobodne Države Bavarske pristupanju Hrvatske Schengenu, kao i razumijevanju da je time dodatno porasla njezina odgovornost u zaštiti vanjske schengenske granice. Zahvalio je bavarskom ministru i na tehničkoj potpori Hrvatskoj u zaštiti granice, istaknuvši da je to ujedno doprinos osnaživanju sigurnosti Schengena i vanjske granice EU-a.
 
Tijekom sastanka ministar Božinović osvrnuo se i na uspostavljene ojačane kapacitete policijskih službenika zaduženih za provedbu kompenzacijskih mjera u unutrašnjosti teritorija, istaknuvši da je za sve to bio potreban dodatan broj policijskih službenika koji su osim s redovnog školovanja na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", osigurani i rasporedom policajaca koji su dosad bili angažirani na graničnim prijelazima s Mađarskom i Slovenijom.
 
Istaknuo je da su se od ulaska u Schengen kompenzacijske mjere značajno intenzivirane, da je izvršeno 60.000 provjera osoba i da je ujedno povećana otkrivačka djelatnost i uhićenje krijumčara te spriječeno sekundarno migriranje prema drugim državama članicama.
 
Također, ministar Božinović naglasio je važnu ulogu Nacionalnog koordinacijskog centra koji uz nekoliko regionalnih i pomorskih centara našim policijskim službenicima te sjedištu Frontexa u Varšavi omogućuje da  24/7 prate situaciju uz vanjsku granicu i slijedom toga u realnom vremenu omogućuje raspoređivanje operativnih kapaciteta s ciljem sprječavanja, odnosno obeshrabrivanja pokušaja nezakonitih prelazaka.
 
Po pitanju nezakonitih migracija između ostalog istaknuto je da se jedino modernim tehnološkim rješenjima, dovoljnim brojem obučenih policijskih službenika i kvalitetnim praćenjem i analizom rizika nezakonitih migracijskih kretanja, može adekvatno odgovoriti ovim izazovima. 
 
Ministri su se složili da za dugoročno rješenje migracijskih pritisaka na zapadno-balkanskoj ruti, mora uključivati i konstruktivniji angažman susjednih trećih zemalja.
 
Razgovaralo se i o pitanju viznog usklađivanja pojedinih zemalja zapadnog Balkana i s viznom politikom EU-a, jer se radi o zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji.
 
Ministri su se osvrnuli i na bilateralnu policijsku suradnju koja je zaista intenzivna i plodonosna.
 
U tom kontekstu Stalna hrvatsko-bavarska komisija odlična je platformu za daljnje jačanje suradnje naših stručnjaka, koji već duži niz godina zajednički rade u područjima zaštite svjedoka, ciljanih potraga i kriminaliteta droga, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, imovinskog kriminaliteta, kao i suzbijanja krijumčarenja ljudi, oružja i vozila te u poslovima na moru i unutarnjim vodama.
 
Ministar Božinović osvrnuo se i na projekt hrvatske policije Sigurna turistička destinacija, u kojem projektu sudjeluju i bavarski policijski službenici.
 
Imajući u vidu da ove godine očekujemo približno milijun turista iz Bavarske, dogovoreno je da će se ovakva suradnja nastaviti i tijekom ovogodišnje turističke sezone.  
 
Zaključno, ministar Božinović zahvalio se na pomoći Bavarskoj koju nam je uputila nakon potresa u Petrinji, kao i pomoći sa savezne razine nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. 
 
Hrvatska i Bavarska imaju izvrsnu suradnju koju namjeravaju dalje osnaživati, a okvir bilateralne suradnje je i do sada bio iznimno uspješan.
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja