Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio u nastupni posjet novoga izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske g. Simona Thomasa

Slika 2021/8/E73kYQyWQBcuRh6.jpg

Potvrdili su snažan prijateljski i partnerski odnos dviju zemalja kao i obostrani interes za daljnjim jačanjem i produbljivanjem bilateralne suradnje

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj g. Simonom Thomasom razgovarali su o nizu pitanja od zajedničkog interesa dviju zemalja.

Veleposlanik Thomas zahvalio je na konstruktivnoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova u reguliranju statusa državljana Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske nakon što je Sporazum o izlasku iz Europske unije stupio na snagu. Sugovornici su se složili da veliku mogućnost za dodatnim jačanjem partnerskog odnosa Hrvatske i Velike Britanije prepoznaju u obrambenom sektoru i zajedničko članstvo u NATO-u.
 
Izrazili su zadovoljstvo nastavkom intenzivne policijske suradnje u suzbijanju različitih oblika organiziranog kriminaliteta – od uspješnih akcija u zaplijeni velikih količina droge, preko suzbijanja pranja novca do razbijanja mreža krijumčara ljudi i oružja. Uz obostranu želju da se suradnja u području sigurnosti dodatno pospješi, zaključeno je da u području civilne zaštite postoji veliki prostor za jačanje bilateralne suradnje, što je ocijenjeno važnim imajući u vidu sve dalekosežnije posljedice klimatskih promjena.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović i veleposlanik Thomas razmijenili su iskustva i u upravljanju pandemijom COVID-19. Suradnja na tom planu ocijenjena je važnom i s obzirom na veliki interes državljana Velike Britanije za ljetovanje u Hrvatskoj. Veleposlanik Thomas izvijestio je kako od objave plana o potpunom otvaranju, odnosno ukidanju svih mjera, broj novozaraženih u Velikoj Britaniji kontinuirano opada, i to zbog visoke razine procijepljenosti: u Velikoj Britaniji je 72% građana primilo obje doze cjepiva, a čak 88%  prvu dozu cjepiva.
 
Iako je broj dnevnih slučajeva bio velik, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva naglo je pao. Omjer smrtnosti od zaraze na početku pandemije bio je 1:60, a trenutno je 1:1000. Takvi pokazatelji rezultat su uspjeha cijepljenja. Trenutno britanska Vlada razmatra informativne kampanje i dodatne poticaje za cijepljenje, osobito mladih.
 
Veleposlanik Thomas pohvalio je mjere koje je Stožer civilne zaštite propisao za turiste iz Velike Britanije prilikom ulaska u Hrvatsku. Uz potvrdu o cijepljenju, uvjet za prelazak granice je i negativan test. Razmatrana je i mogućnost  suradnje vezano uz razmjenu informacija o ključevima za aplikacije preko kojih se učitavaju britanske potvrde o cijepljenju kako bi se državljanima Velike Britanije na graničnim prijelazima olakšao ulazak u Hrvatsku.
 
Veleposlanik Thomas odao je Hrvatskoj priznanje na najavi državnog tajnika SAD-a Anthonya Blinkena o uključivanju u američki Program izuzeća od viza. 
 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja