Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović na svečanom otvorenju 28. Plazma Sportskih igara mladih

Slika /2024/4/sim.jpg

Ovo je hvalevrijedna manifestacija gdje zajedničkim snagama radimo na tome da djeca i mladi rastu i razvijaju se u jednom tolerantnom okruženju, kazao je Božinović

FOTO: MUP

Danas su u Zaprešiću svečano otvorene 28. Plazma Sportske igre mladih (SIM).

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk zajednički su zapalili plamen Sportskih igara mladih te tako simbolički otvorili Igre.

Djeci i mladima te svim prisutnima u sklopu svečanosti prigodno se obratio ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te pritom istaknuo fenomenalan uspjeh ove manifestacije, podsjetivši da su Sportske igre mladih okupile više od dva i pol milijuna djece i mladih kroz svojih 28 godina.

„Posljednjih 14 godina sam na svim otvaranjima jer ovo je manifestacija koju treba podržavati. Ništa ne može biti ljepše nego raditi sa djecom, djecu odmalena učiti pozitivnim životnim navikama, učiti ih da budu natjecatelji, da se bave sportom, ali i da njeguju fair-play, da stječu prijatelje za cijeli život“, istaknuo je ministar Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova partner je Sportskih igara mladih niz godina, a posebice Služba za prevenciju Ravnateljstva policije, koja sa SIM surađuje na preventivnim aspektima Igara: „To je put kojim treba ići, treba djecu od malena učiti onome što je najvažnije i što je najbolje, a to je i sportski duh i rivalstvo, ali i poštenje i uvažavanje jednih od strane drugih“, zaključio je ministar Božinović.

Zahvalio je gospodinu Mariću na svemu što organizacijski tim Sportskih igara mladih čini te izrazio zadovoljstvo što Ministarstvo unutarnjih poslova može biti od pomoći u ovoj hvalevrijednoj manifestaciji te što zajedničkim snagama radimo na tome da djeca i mladi rastu i razvijaju se u jednom tolerantnom okruženju.

Sportske igre mladih postoje od 1996. godine, a u 28 godina razvile su se od lokalnog sportskog događaja do međunarodne sportske manifestacije koja je sveukupno okupila više od 2 750 000 sudionika te se već šestu godinu za redom smatra najmasovnijom sportskom manifestacijom u Europi za djecu i mlade.

Svoje međunarodno širenje započele su 2010. godine u Bosnu i Hercegovinu, 2013. godine u Srbiju, a od ove godine aktivne su i u Sloveniji. Samo ove godine očekuje su sudjelovanje oko 310 tisuća djece i mladih.

Cilj Sportskih igara je kroz druženje i sport promicati zdrave stilove života i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje.

Vizija Sportskih igara mladih je postati najbrojnija globalna manifestacija za djecu i mlade, a misija kroz sport promovirati toleranciju, prijateljstvo, solidarnost i fer igru, prevenirati rizično ponašanje, kao i educirati o svim aspektima društvene i okolišne održivosti.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica