Potvrđena puna interoperabilnost sustava za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda

Slika /2021/06/ministar- vlada- 2.6.2021.jpg

Bez poteškoća i zastoja provodi se provjera EU digitalnih COVID potvrda na graničnim prijelazima, te je dosad uspješno validirano više od 120 tisuća potvrda iz 28 država.

Danas, 8. srpnja, održana je 66. sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović iznio aktualne podatke vezano uz koronavirus.

„Nacionalni sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda radi stabilno i bez poteškoća, omogućuje izdavanje potvrda i njihovu verifikaciju“, rekao je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova, naglasivši kako se sustav trenutno nadograđuje prema zahtjevima Europske komisije, te građani koji imaju evidentirano preboljenje u posljednjih šest mjeseci i cijepljeni su jednom dozom dvodoznog cjepiva, od danas mogu zatražiti EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju, koja će vrijediti 210 dana.

Bez poteškoća i zastoja provodi se i provjera EU digitalnih COVID potvrda na graničnim prijelazima, nastavio je potpredsjednik i ministar Božinović, iznijevši podatak da je dosad uspješno validirano više od 120 tisuća potvrda iz 28 država, čime je, kako je rekao, potvrđena puna interoperabilnost sustava.

Istaknuo je i kako se uz sustav e-Građani i uz izdavanje putem poslovnica HZZO-a, EU digitalne COVID potvrde u ovom trenutku mogu izvaditi na još 250 lokacija u Republici Hrvatskoj. Naime, svim zainteresiranim ovlaštenim laboratorijima omogućeno je spajanje i trenutni unos rezultata u baze Centralnog zdravstvenog sustava, te izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

Popis se redovito ažurira i vidljiv je na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite", zaključio je ovu temu potpredsjednik i ministar Božinović, podsjetivši prisutne i da je od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio dvije nove odluke, jednu na nacionalnoj razini, a jednu na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

„Na nacionalnoj razini donesena je nova Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Glavna novina je da se maske za lice ili medicinske maske ne moraju koristiti u slučajevima kada se na javnim događanjima ili okupljanjima, odnosno u određenom prostoru nalaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, dok je za područje Zadarske županije, u kojoj je visoka incidencija, donesena Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama, kojom se zabranjuje održavanje svih vrsta koncerata i sličnih događaja na otvorenim prostorima, gdje nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba. Odluka je stupila na snagu 6. srpnja i primjenjuje se do 18. srpnja“, zaključio je Božinović.

Projekt Uspostava sustava za izdavanje i praćenje digitalnih zelenih potvrda je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.



Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica