Potvrđeno! Događaj u kojem policajci šmrču kokain je izmišljen!

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/RH MUP novi.jpg

Priča „začinjena“ obiteljskim odnosom dužnosnika i njegovog člana obitelji, inače pripadnika hrvatske policije, samo je doprinijela malicioznosti i neodgovornosti onih koji su neprovjerenu priču iznosili kao neupitnu 

Vezano uz navode o policijskim službenicima koje je proteklih dana u javnosti iznio dr. Sakoman, počevši od gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, želimo izvijestiti sljedeće:

Nakon što je dr. Sakoman, gostujući 24. siječnja ove godine, u jednoj televizijskoj emisiji iznio navode da raspolaže saznanjima da su u Zagrebu policijski službenici prilikom dolaska na jednu intervenciju donijeli i konzumirali kokain pred tamo zatečenim osobama, policija je odmah poduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Tako su policijski službenici obavili niz razgovora, počevši od dr. Sakomana do osoba koje su mu prenijele spomenute navode o policajcima koji su navodno konzumirali kokain, pa i svjedocima koji su mogli potvrditi ili opovrgnuti činjenice iz njihovog iskazivanja.

Nakon svega poduzetog, obavljenih razgovora te brojnih drugih činjeničnih provjera, je utvrđeno da se događaj u kojem troje policijskih službenika u novogodišnjoj noći dolazi na intervenciju i konzumira kokain pred tamo zatečenim osobama nikada nije ni dogodio, odnosno priča je izmišljena.

To je izričito izjavila osoba koja je kreirala takvu priču, navodeći da je događaj s policajcima izmislila kako bi skrenula pažnju sa svoje odgovornosti, a također je utvrđeno da osoba novogodišnju noć provela na posve drugoj adresi u društvu posve drugih osoba, a što su u svojim iskazima te osobe (svjedoci) i potvrdile.

Činjenica da je ova izmišljena priča, prema iskazu kreatora, dodatno „začinjena“ obiteljskim odnosom dužnosnika i njegovog člana obitelji, inače pripadnika hrvatske policije, samo je doprinijela malicioznosti i neodgovornosti onih koji su neprovjerenu priču iznosili kao neupitnu. 

Provodeći izvide u konkretnom slučaju, zbog neovisnosti i nepristranosti istraživanja, policija je postupala sukladno članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (Narodne novine broj 76/09, 92/14, 70/19.), odnosno uključivanjem nadležnog državnog odvjetništva osigurala je institucionalnu neovisnost prilikom istraživanja.

Osim opravdanog interesa javnosti, činjenično potvrđivanje ili opovrgavanje ovakvih navoda bilo je u najboljem interesu svih policijskih službenika i službenica koji svoju službu svakodnevno obavljaju časno i profesionalno na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Ovakvim neprofesionalnim istupima pojedinaca, ali i omogućavanjem iznošenja ovakvih navoda u javnost, a bez da je policija prethodno dobila šansu reagirati i istražiti slučaj sukladno pravilima struke, nanijeta je nepopravljiva i nepovratna šteta ugledu policijske službe, a u konačnici ugledu i časti svakog hrvatskog policijskog službenika i službenice. 

Ne očekujemo ispriku jer ona ne može izbrisati štetu koja je nanijeta policiji, ali želimo vjerovati da će ovo iskustvo podsjetiti sve osobe koje imaju priliku djelovati u javnom prostoru i utjecati na javno mišljenje, koliko je važno pridržavati se etičkih i profesionalnih standarda u svakoj profesiji.

Policija će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, kao i sve druge nadležne institucije te poduzeti daljnje mjere i radnje u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom.

Priopćenja